Amazon blijft controverse oproepen, nu ook weer bij de Fransen en de Britten. Bij de eersten is het Amerikaanse bedrijf veroordeeld tot een miljoenenboete wegens illegale contracten met derden die op het platform verkopen, over het Kanaal gaat het (alweer) om het ontwijken van belastingen.
“Onevenwichtige” contracten
Een Parijse rechtbank heeft Amazon veroordeeld wegens artikels in contracten met externe verkopers die de deur naar een “onevenwicht” open zetten. Volgens lokale website Nextinpact kreeg Amazon (via de takken Service Europe en France Service) een boete van vier miljoen euro opgelegd.
De Amerikanen reageerden vol onbegrip op de uitspraak: “De rechtbank baseerde zich slechts op enkele artikels, waarvan de meesten eerder dit jaar al bijgewerkt werden”, klinkt het in een geschreven reactie aan Reuters. “We blijven ons focussen op de best mogelijke dienstverlening voor onze klanten en verkooppartners”, vervolgt de reactie. Noch de rechtbank in Parijs, noch de consumentenorganisatie die de zaak aanspande, bleek bereikbaar voor commentaar.
15 miljoen aan belastingen
In het Verenigd Koninkrijk kwam Amazon dan weer onder vuur wegens de hoeveelheid belastingen die het bedrijf betaalt. De Amerikanen zouden een Britse omzet halen van 10,9 miljard pond (12 miljard euro). Ook hier klinkt de verdediging, namelijk dat Amazon UK Services zijn belastingafdracht verdrievoudigde van 4,7 miljoen pond in 2017 naar 14 miljoen pond (15 miljoen euro) vorig jaar, niet zo heel overtuigend. Naar eigen zeggen zou het totaal aan betaalde belastingen – inclusief sociale zekerheid – wel 220 miljoen pond bedragen.
De Britse krant The Guardian herinnert zijn lezers eraan dat Amazon al in 2015 beloofde om “controversiële structuren” te zullen stopzetten, die ervoor zorgden dat het bedrijf minder belastingen in het Verenigd Koninkrijk zou moeten betalen. Amazon wil daar niet van weten en wijst erop dat het zijn belastingen volgens de regels betaalt en dat het ook op andere manieren “investeert in de publieke diensten en infrastructuur” van het VK – de totale investeringen van de laatste tien jaar zouden oplopen tot 20 miljard euro.