Activisten en Amazon-werknemers in de Verenigde Staten en Duitsland grijpen het twee dagen durende kortingenfestival Prime Day aan om actie te voeren tegen de e-commercereus.
Stakingen
Prime Day werd werd voor het eerst georganiseerd in 2015, ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Amazon. Op korte tijd is het evenement uitgegroeid tot een kasssucces dat goed is voor een omzet van 3,5 miljard euro. Amazon wil met de aanbiedingen vooral zijn Prime-abonnementsformule, die onder meer recht geeft op snelle en gratis verzending, extra promoten. Het bedrijf van Jeff Bezos belooft voor vandaag en morgen meer dan een miljoen koopjes wereldwijd.
In Duitsland, waar Amazon zeven distributiecentra telt (en waar Belgen met een Prime-abonnement moeten shoppen), heeft vakbond Verdi al laten verstaan dat er acties zullen komen. Grootste twistpunt is de verloning van de werknemers: die worden betaald op basis van wat gebruikelijk is in de logistieke sector, terwijl de vakbond ijvert voor lonen conform de beter betaalde retailsector. Volgens de e-commercereus is de deelname aan de stakingen beperkt en zal er weinig tot geen effect zijn op de leveringen.
In de Verenigde Staten richt het protest zich naast de slechte arbeidsomstandigheden ook op de banden van Amazon met verschillende ministeries betrokken bij de opsporing en deportatie van illegale migranten. Amazon Web Services host immers grote databases met persoonsgegevens die daarvoor gebruikt zouden worden. De actievoerders eisen dat Amazon alle banden met de bevoegde administraties doorknipt. Om hun protest kracht bij te zetten hebben ze alvast een petitie opgezet, die intussen ondertekend werd door meer dan 250.000 mensen.