De onophoudelijke goednieuwsshow van Amazon is voorbij: tijdens de feestdagen verwacht het de laagste omzetgroei in jaren. Bovendien slaan de eigen modemerken niet aan. Aan de andere kant lijkt de retailer te evolueren naar tragere, maar meer winstgevende groei.
Omzetverwachtingen gemist
De kwartaalresultaten van Amazon waren zeker niet slecht te noemen, maar toch heeft het bedrijf de omzetverwachtingen van analisten gemist. De brutowinst per aandeel kwam uit op 5,75 dollar (5,0 euro), flink meer dan de 3,11 dollar (2,7 euro) waar Wall Street op hoopte en spectaculair meer dan 52 dollarcent per aandeel die het een jaar eerder haalde. De omzet hield echter geen gelijke tred: 56,6 miljard dollar (50 miljard euro) is weliswaar flink meer dan de 43,7 miljard dollar van vorig jaar, maar zeker ook fors minder minder dan de 57,1 miljard dollar waar analisten op rekenden.
Nog erger voor analisten en beleggers zijn evenwel de prognoses voor het belangrijke vierde kwartaal: Amazon voorspelt tijdens de eindejaarsfeesten een omzet tussen de 66,5 miljard en 72,5 miljard dollar (58 à 63 miljard euro) te zullen halen, analisten rekenden op 73,8 miljard dollar (65 miljard euro). Ook de winst zal wellicht lager liggen dan de 5,79 dollar per aandeel waar Wall Street van uitging. Het is voor Amazon de laagste groeiverwachting in jaren, en dat moest het ook meteen bekopen met de grootste beursval sinds januari 2016.
Amper 100 kledingstukken per maand
Eén van de dwarsliggende factoren is volgens RetailDive de modeafdeling van Amazon. Hoewel de e-commercereus sterk inzet op eigen merken (66 van de 74 geregistreerde huismerken van Amazon zijn kledingmerken) verkopen de meeste eigen damesmerken (82%) amper honderd stuks per maand, berekende dataplatform Jungle Scout. Bij de tien slechtst presterende huismerken van Amazon blijken zelfs negen dames- en meisjeskledingmerken te zitten.
Mannenkledij doet het wel beter: daarvan zou Amazon gemiddeld drie keer meer stuks per maand verkopen. Ook dat verdwijnt echter in het niets bij huishoudmerken AmazonBasics en Presto, die maandelijks goed zijn voor omzetten van respectievelijk 604.500 dollar (530.000 euro) en 108.735 dollar (95.000 euro).
Amazon wil nochtans au sérieux worden genomen in mode, zoals de lancering van een eerste fysieke pop-upwinkel in de Londense Baker Street alvast moet aantonen. Ondertussen experimenteert de retailgigant ook met manieren om het onlineshoppen van kleren aangenamer te maken, zoals via Amazon Echo met camera’s voor selfies, SnapChat Amazon Visual Search en een Prime Wardrobe-service waarbij je enkel de items die je houdt achteraf hoeft te betalen.
Meer winst uit platformdiensten
Amazon zelf maakt zich alvast sterk dat de lagere verwachtingen helemaal geen slecht nieuws zijn: ondanks de tragere omzetgroei wordt het bedrijf immers gestaag winstgevender. Bovendien haalt het minder directe omzet uit eigen verkopen, omdat vandaag al 53% van de goederen die op Amazon worden verkocht afkomstig zijn van externe platformverkopers, maar haalt het wel lucratievere omzet uit de diensten aan die verkopers.
Zo stegen de diensten aan verkopers in het derde kwartaal met 31% tot 10,4 miljard dollar (9,1 miljard euro). Aan marketing- en reclamediensten op het eigen platform verdiende Amazon in het derde kwartaal 2,5 miljard dollar (2,2 miljard euro) omzet, dat is maar liefst 122% meer. CFO Brian Olsavsky zei dat het bedrijf ook efficiënter werkt, minder mensen inhuurt dan in het verleden en minder nieuwe opslagruimte nodig heeft.