Bij Amazon zouden elk jaar zo’n drie miljoen ongebruikte artikelen vernietigd worden. Onverkochte goederen die lang in de distributiecentra van het bedrijf blijven liggen, zouden de vuilnisbelt op gaan.
Onverkochte voorraad op de afvalberg
In een undercoverreportage onthult het programma Capital op de Franse televisiezender M6 dat onverkochte producten en stock in de distributiecentra van Amazon op grote schaal worden vernietigd. Een journalist ging aan de slag in het distributiecentrum in Saran (bij Orléans) en zag er containers waarin onverkochte producten, van speelgoed tot televisietoestellen, tot schroot werden herleid.
Het gaat om producten die externe handelaars aanbieden op de marktplaats van Amazon, maar die wel bewaard worden in en geleverd worden vanuit een distributiecentrum van de e-commercereus. In het contract tussen Amazon en de externe handelaar zou staan dat voorraad niet wordt verkocht ofwel terug wordt gestuurd naar de aanbieder ofwel mag worden vernietigd. Wat te lang in de rekken blijft liggen, gaat zo op de afvalberg.
In de afgelopen negen maanden zouden in het distributiecentrum in Chalon-sur-Saône (in Oost-Frankrijk), een van de kleinste distributiecentra van Amazon in Frankrijk, volgens vakbondsbronnen 293.000 artikelen zijn vernietigd. Over alle Franse distributiecentra zou het dan bij extrapolatie om zo’n drie miljoen producten per jaar gaan. De vernietiging gebeurt door verbranding of via vuilstortplaatsen.
Frankrijk naar circulaire economie
In Frankrijk zorgt de reportage voor heel wat ophef: “Ecologisch onverantwoord en choquerend“, klinkt het bij monde van de Franse minister voor Ecologische Transitie Brune Poirson. Een wetsvoorstel rond circulaire economie dat binnenkort gestemd wordt in het Franse parlement moet weldra een einde maken aan dit soort praktijken, reageert de milieuminister.
“Bedrijven zoals Amazon zullen producten die nog bruikbaar zijn niet langer kunnen weggooien”, aldus minister Poirson. Ze mogen producten ook niet ongeschikt voor verkoop maken en zullen zelf andere oplossingen moeten vinden. Wie dat niet doet, riskeert sancties, heet het. Ook platformen en marktplaatsen zullen daarbij zelf verantwoordelijk worden gesteld voor het einde van de levensloop van producten.
Amazon reageert van zijn kant dat het de retourstromen zo veel mogelijk probeert te beperken en dat het nog bruikbare maar niet opnieuw verkoopbare producten doneert aan liefdadigheidsinstanties zoals de voedselbanken. Over de onverkochte voorraden zegt de retailer evenwel niets. Er is inmiddels een petitie opgestart om Amazon op te roepen herbruikbare goederen aan gezinnen in nood te schenken.