Amazon schopt terug na verwijten over het vernietigen van miljoenen aan onverkochte voorraad. Het Franse btw-regime dwingt de e-commercereus en zijn handelaars ertoe, klinkt het.
“Kleine fractie van onverkochte producten”
In een veelbesproken en veelbekeken televisiereportage – goed voor liefst vier miljoen kijkers – is vorig weekend aan het licht gekomen dat Amazon grote hoeveelheden onverkochte voorraad weggooit en vernietigt. Alleen al in een van de kleinere Franse distributiecentra van de retailer zou op negen maanden tijd al voor 293.000 euro aan ongebruikte goederen zijn weggegooid.
Op de opschudding en kritiek die na de onthullingen volgde, heeft Amazon Frankrijk nu gereageerd. In een reeks Twitter-berichten bijt de e-commercereus van zich af, bewerend dat slechts een kleine fractie van de onverkochte producten wordt vernietigd. Over waarom niet meer goederen worden weggeschonken, zegt Amazon dat de huidige btw-regeling dit onhaalbaar maakt.
“De grote meerderheid [van de onverkochte producten] wordt gerecycleerd, doorverkocht, teruggegeven of gedoneerd. We doen bijvoorbeeld regelmatig donaties aan organisaties zoals ‘Dons Solidaires’ of de voedselbanken”, klinkt het. “We forceren ons om het aantal producten waarvoor we geen andere keuze hebben dan ze te vernietigen terug te dringen, met name door het thema aan te kaarten bij de bevoegde instanties.”
Btw-regels voor schenkingen “onleefbaar”
De vernietigde voorraad komt grotendeels van bij externe handelaars, die hun koopwaar aanbieden op de marktplaats maar Amazon zelf de producten laten stockeren en verzenden in zijn distributiecentra. In de overeenkomst tussen beide partijen staat te lezen dat onverkochte koopwaar ofwel terug moet worden genomen door de handelaar ofwel door Amazon mag worden vernietigd.
Voor de meeste handelaars is terugname wegens plaatsgebrek of kostprijs niet haalbaar, maar waarom er niet meer weggeschonken wordt aan goede doelen, legt Amazon ook uit in een tweet: “De huidige btw-regels verplichten de verkopers ertoe de btw op schenkingen zelf op zich te nemen, wat economisch niet leefbaar is.”
In een reactie op de reportage heeft Frans milieuminister Brune Poirson eerder al gereageerd dat een wetsvoorstel klaarligt dat bedrijven in de richting van een meer circulaire economie dwingt en ook zal verbieden om nog consumeerbare goederen te vernietigen.