Dankzij Eerste Wereldoorlog
Het is al het derde jaar op rij dat de boekenverkoop in de min gaat, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van Boek.be. Vooral literaire fictie moet een stevige klap incasseren (-11,9%): “De verkoop van de top 10 titels bedraagt dit voorjaar slechts de helft van de omzet van vorig jaar”, terwijl de boekenverkoop traditioneel sterk afhankelijk is van bestsellers.
De informatieve non-fictie doet het dit voorjaar wel goed met een stijging met 5,1%, die vooral te danken is aan het grote aantal geschiedenisboeken naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
Internet enige groeier
Voor het eerst publiceert Boek.be ook betrouwbare cijfers over de verkoop van digitale boeken of e-boeken in Vlaanderen. In het tweede kwartaal van 2014 ging het om 99.000 exemplaren (ter vergelijking: in hetzelfde kwartaal gingen er nog 3,2 miljoen papieren boeken over de toonbank).
“Uiteraard wordt deze verkoop vooral online gerealiseerd, waardoor 1 boek op 4 dat bij een webshop wordt gekocht vandaag een e-boek is”, klinkt het. De internetboekhandel is meteen de enige groeier binnen de dalende markt, met een +14,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hiermee stijgt het aandeel van de online winkels binnen de totale boekenverkoop al boven de 12,5% uit. Alle andere marktkanalen (boekenwinkels én supermarkten) zien hun verkoop dalen.
In heel wat Europese landen is overigens dezelfde negatieve trend merkbaar: Nederland en Spanje krijgen de zwaarste klappen met respectievelijk -11,12% en -9,1%, Duitsland (-3,8%) en Frankrijk (-4,2% ) doen het iets minder slecht.