Alibaba gaat vijf nieuwe magazijnen openen, waaronder een in Luik. Via het dochterbedrijf Cainiao wil de Chinese retailgroep zijn logistieke netwerk en technologie verder uitbreiden.
Overal ter wereld leveren in 72 uur
Cainiao, het logistiekbedrijf waarvan Alibaba meer dan de helft van de aandelen in handen heeft, organiseerde vandaag een Global Smart Logistic Summit, waarop het nieuwe technologieën voor slimme logistiek heeft onthuld. Op de top raakte ook bekend dat de groep plannen heeft om haar wereldwijde netwerk uit te breiden met vijf nieuwe hubs: Dubai, Hangzhou, Kuala Lumpur, Luik en Moskou.
Die vijf steden zijn nog maar de eerste locaties die in aanmerking komen voor de expansieslag van de Chinese retailgroep, geeft ze zelf te kennen. Meer locaties volgen dus wellicht snel. Het ultieme doel is om overal ter wereld binnen de 72 uur te kunnen leveren.
Duizend steden binnen de drie jaar
Vandaag levert Cainiao al in dertig overzeese steden in zes verschillende landen en regio’s binnen de vijf dagen, zegt het bedrijf zelf. Met de nieuwe hubs wil de logistieker zijn dienstverlening versnellen en ook de kwaliteit verbeteren, zodat het binnen de drie jaar in duizend steden kan leveren. De nieuwe technologie en programma’s die Cainiao op de top demonstreerde moeten dan ook de “handel in China en de wereld rond vergemakkelijken en de diensten voor handelaars en consumenten verbeteren, door een volledig geïntegreerde online en offline beleving”, aldus de logistiekspecialist.
Die sluit zich daarmee aan bij Alibaba’s geloof in New Retail: een technologiegedreven omnichannelmodel dat volgens de retailreus de toekomst van handel betekent. De groep heeft het bijgevolg over ‘New Logistics’.
Slim magazijn met 500 zelfrijdende robots
Concreet toonde Cainiao voor het eerst haar ‘Future Park’, een logistiek testcomplex in Wuxi waar een slim magazijn, kantoren en ook winkels te vinden zijn. De Chinezen experimenteren er met onder meer artificiële intelligentie, innovatieve computertechnologie en toepassingen met Long Range-Internet of Things. Op die manier kunnen internetgeconnecteerde toestellen over lange afstand signalen afgeven. Zo zijn in het slimme magazijn geautomatiseerde assemblagebanden met robotarmen, meer dan 500 zelfrijdende robots die zelf bestellingen verwerken en infraroodsensoren die de hoogte van de voorraadstapels bepalen te zien. Camera’s houden de laadcapaciteit ook in real-time bij.
Cainiao had het op de bijeenkomst bovendien over oplossingen die nog in ontwikkeling zijn, onder meer voor afvalvermindering en de Cainiao Box voor de last-mile leveringen. Die box neemt pakketjes voor consumenten in ontvangst wanneer niemand thuis is en laat vanop afstand de temperatuur regelen, zodat ook voeding in de slimme brievenbus gekoeld bewaard kan worden. Nog dit jaar wil de logistiekverlener ook een leverrobot commercialiseren die autonoom kan bewegen.