E-commercereus Alibaba deelt zichzelf in zes: dat moet voor meer wendbaarheid en een nieuwe wind zorgen. En, al dan niet toevallig: ook Jack Ma is terug in beeld.
Eigen bestuur en centen
Alibaba probeert zichzelf uit het slop te trekken met een drastische reorganisatie. Het Chinese bedrijf splitst zichzelf op zes ‘business groups’, elk met een eigen bestuur en zelfstandige mogelijkheden om financiering aan te trekken. Het moet zelfs mogelijk worden om apart naar de beurs te gaan. Alle belangrijke activiteiten van de groep worden een bedrijf op zich, met Alibaba als holding.
Groepstopman Daniel Zhang komt aan het hoofd te staan van de Cloud Intelligence Group, die zoals de naam doet vermoeden focust op de clouddiensten en kunstmatige intelligentie. De streaming- en filmactiviteiten worden ondergebracht in de Digital Media and Entertainment Group. Maaltijdbezorger Ele.me wordt dan weer de Local Services Group, terwijl ook logistiekpoot Cainiao apart verdergaat.
Op het vlak van e-commerce, waar het voor de groep allemaal mee begon, scheidt Alibaba de Chinese en de buitenlandse activiteiten. De buitenlandse e-platformen, waaronder AliExpress en Lazada, worden de Global Digital Commerce Group, terwijl de Chinese retail voortaan onder de Taobao Tmall Commerce Group valt. Opvallend is dat die laatste – als enige – volledig eigendom blijft van Alibaba.
Jack Ma duikt weer op
Sinds zijn hoogtepunt in oktober 2020 heeft Alibaba al 600 miljard dollar aan beurswaarde verloren. De Chinese regering besloot toen harder op te treden tegen de technologiegiganten in het land, zeker nadat Alibaba-oprichter Jack Ma kritiek had geuit op het politieke beleid. Prompt daarop moest bankafdeling Ant Financial zijn beursgang annuleren en overheidsinmenging toelaten. Het bedrijf kreeg bovendien een antitrustboete van 2,6 miljard dollar.
Sindsdien worstelen de eens zo pijlsnel groeiende Chinese technologiereuzen om nog verder te groeien. Door de kolos nu op te breken, hoopt Zhang op nieuwe slagkracht. “Deze transformatie zal al onze bedrijven in staat stellen wendbaarder te worden, de besluitvorming te verbeteren en sneller te reageren op veranderingen in de markt”, meent hij.
Ook wil de Chinese overheid de technologiebedrijven weer meer steunen. De regering zou Jack Ma al lang aan de mouw trekken om naar China terug te keren, nadat de mediagenieke ondernemer eind 2020 plots van het schouwtoneel verdween. En dat is gelukt: niet toevallig vertoonde Ma zich gisteren weer in China, na een verblijf van meer dan een jaar in het buitenland. Het duidt erop dat de overheid zich wil verzoenen, maar evengoed dat Alibaba de aankondiging met de terugkeer heeft georkestreerd.