Op 11 november vieren de Chinezen de tiende editie van Singles’ Day, het grootste shoppingfeest ter wereld. Black Friday, Cyber Monday en Amazon Prime Day verdwijnen in het niets bij de kooplustige Chinezen die zichzelf vieren.
Online vijf keer zo groot als Black Friday
Singles’ Day bestaat dit jaar tien jaar en op die tijd is de verwendag voor vrijgezellen dankzij onlineretailplatform Alibaba uitgegroeid tot het ultieme feest van het consumentisme. Vorig jaar was de dag goed voor 25 miljard dollar onlineverkopen. In vergelijking daarmee is de beroemde winkelchaos van Black Friday in de Verenigde Staten klein bier, met ‘slechts’ 5 miljard onlineverkopen.
Die ene dag in China zou vorig jaar meer hebben opgeleverd dan alle online uitgaven tijdens het zogezegde Cyber Weekend, tussen Black Friday en Cyber Monday, in de Verenigde Staten, Canada én Europa samen. Zelfs in de hele vijfdaagse periode van Thanksgiving tot Cyber Monday kochten Amerikanen maar voor 19,62 miljard dollar (14,5 miljard euro) online omzet bijeen.
Amazon Prime Day, de tweedaagse met stuntprijzen die rivaal Amazon van de weeromstuit heeft gelanceerd voor Prime-leden, blijft helemaal met schaamrood op de wangen achter: de geschatte omzet bedroeg dit jaar 3,6 miljard dollar (3,1 miljard euro), en dat was dan nog over 48 uren verspreid.
Singles’ Day is niet van Alibaba alleen
In 1993 wilden vier alleenstaande studenten aan de universiteit van Nanjing 11 november (omwille van de vier enen) ‘vieren’ als dag voor de singles. Sindsdien groeide het uit van lokaal tot een Chinees nationaal en nu zelfs wereldwijd fenomeen: al voor de tweede keer op rij brengt bol.com Singles’ Day zelfs naar de Benelux. Singles’ Day is dan ook meer dan een kortingendag: Alibaba heeft Singles’ Day niet verzonnen, maar heeft zich de gelegenheid wel toegeëigend onder de noemer ‘11.11 Global Shopping Festival’. Niettemin haalde ook rivaal JD.com op Singles’ Day al een dagomzet van 16 miljard euro.
Met zo’n 200 miljoen vrijgezellen in China is de dag een welkome tegenreactie op Valentijn en een moment om eens jezelf te verwennen, met leuke activiteiten of gewoon cadeautjes voor jezelf. Alibaba maakte er met 11.11 Global Shopping Festival dan weer een ongeziene ode aan de consumptiemaatschappij van. De koopjesdag wordt immers steevast omkaderd met een mediaspektakel waarbij wereldsterren aandraven, zoals vorig jaar Nicole Kidman en Pharell Williams.
Negentig procent via mobiele toestellen
Naast de wervelende show optredens, films en virtuele spelletjes lijkt het Eurovisiesongfestival haast bescheiden. Veel Chinezen zitten dan ook aan het beeldscherm gekluisterd en shoppen, spelen en chatten tussendoor naar hartenlust op hun smartphones. Mensen komen op Singles’ Day bovendien samen om sociaal te shoppen en de festiviteiten te beleven. Meer dan 90% van de aankopen gebeurden vorig jaar dan ook via de smartphone of tablet.
Chinezen zijn uitgesproken mobiele shoppers, en daar speelt Alibaba tijdens Singles’ Day handig op in door mensen op voorhand hun virtuele winkelkarretjes te laten vullen. Zo kunnen ze alles netjes op voorhand klaarzetten, om op de dag zelf alleen nog maar – tegen hoge kortingen – af te rekenen. Daarmee voorkomt het ook de overbelastingcrashes waar Amazon dit jaar bij Prime Day mee sukkelde. In de eerste minuten haalde Alibaba vorig jaar al 5 miljard dollar aan verkopen binnen, met op piekmomenten 256.000 transacties per seconde.
Elke concurrent zijn eigen koopjesdag
Gezien het overweldigende succes mag het dus niet verwonderen dat Alibaba’s concurrenten in China steeds vaker met hun eigen shopfestivals op de proppen te komen, in de hoop de shopgrage Chinezen tot nog meer koopwoede te verleiden, vertelde China-expert Xavier Brochart tijdens de RetailDetail China retailhunt 2018. “Alle ecosystemen komen met hun eigen festivals, en eigenlijk hebben we elke twee weken een festival. Retailers willen dan op een van die dagen meeliften, want dat zijn de belangrijkste dagen om de verkopen te stimuleren en kortingen te geven. Ze sluiten dus exclusiviteitsakkoorden met spelers als bijvoorbeeld Alibaba en haken aan bij hun koopdag”, ziet Brochart.
Dit jaar begint het 11.11 Global Shopping Festival op 10 november om 14 uur onze tijd. Alibaba verwacht alleszins meer dan een miljard bestellingen te verwerken dit jaar: speciaal voor de gelegenheid opent het bedrijf een nieuw gerobotiseerd distributiecentrum. Vorig jaar kreeg het retailplatform ruim 810 miljoen bestellingen binnen.
De kracht van het innovatieve China zelf ontdekken? Ook in 2019 bezoekt RetailDetail China met leiders van de Belgische retailwereld. Klik hier voor meer informatie.