Afgelopen week heeft Ahold Delhaize zijn AI for Retail Lab (AIR Lab) officieel geopend in Delft. Het is niet het enige initiatief op gebied van artificiële intelligentie. Via ‘Kickstart AI’ wil het concern samen met 4 andere grote Nederlandse bedrijven (ING, KLM, NS en Philips) AI een boost geven in Nederland.
Robotica in retail
Het AIR Lab is het resultaat van een samenwerking tussen Ahold Delhaize en de Technische Universiteit Delft. Het is een uitbreiding van het bestaande AIR Lab in Amsterdam en moet nieuwe roboticatoepassingen ontwikkelen die ingezet kunnen worden in de retail. Zo zal er bijvoorbeeld getest worden hoe robots het beste kunnen leren, hoe ze repetitieve taken uitvoeren en hoe ze met delicate producten als groenten en fruit moeten omgaan.
Ahold Delhaize neemt echter nog andere inititieven om AI een impuls te geven. Het concern is een van de bezielers van ‘Kickstart AI’, een gezamenlijk project van het bedrijf met ING, KLM, NS en Philips. De vijf Nederlandse bedrijven willen via een combinatie van initiatieven de ontwikkeling van AI-technologie bevorderen en versnellen. Ze willen de onderwijscapaciteit vergroten, de ontwikkeling van talent bevorderen en zodoende de positie van Nederland op het vlak van AI benadrukken. De bedrijven zijn van mening dat Nederlandse overheid, bedrijven, organisaties en universiteiten een inhaalslag moeten maken om de opgelopen achterstand op vlak van AI ten opzichte van andere landen zoals het VK, China en de VS enigszins weg te werken.
Pionier
“Nederland is altijd een technologische pionier geweest, een voorloper in de ontwikkeling en innovatie van AI. De kwaliteit van onze AI-specialisten wordt wereldwijd erkend. Maar zonder een nationale AI-strategie en snelle actie, blijft het ernstige tekort aan AI-talent in ons land een van de grootste obstakels bij het bereiken van het volledige potentieel van AI-talent en technologie. De gezamenlijke inspanningen van universiteiten en ondernemingen onder de Kickstart AI-vlag onderstrepen de urgentie die het versnellen van AI-onderwijs en het behouden van talent hebben, en toont hoe toegewijd we zijn aan samenwerking en de benodigde investeringen om de innovatie van kunstmatige intelligentie in Nederland te versnellen”, zegt Maarten de Rijke, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Innovation Center for Artificial Intelligence.
Als onderdeel van Kickstart AI willen de vijf bedrijven onder meer investeren in publiek-private samenwerking door gezamenlijke benoemingen van hoogleraren en universitaire docenten, waardoor de volgende generatie AI-studenten toegang krijgen tot kwalitatief onderwijs en training. Verder willen ze ook de kennis en acceptatie van AI in Nederland vergroten. Daarvoor zal de Nationale AI-cursus niet alleen onder de aandacht gebracht worden van het grote publiek, maar komt er ook een Engelstalige versie om nog meer mensen te kunnen bereiken.