Afgelopen zaterdag heeft Ace & Tate een tweede Antwerpse filiaal geopend in de bekende Schuttershofstraat. Opvallend: voor het interieur maakte het brillenmerk gebruik van gerecycleerd plastic afval.
Antwerps afval
De nieuwe winkel is aangekleed met platen van 80 bij 80 cm, die gemaakt zijn van plastic afval. Ace & Tate deed daarvoor een beroep op het Rotterdamse bedrijf Plasticiet, dat ongeveer een ton Antwerps plastic afval verzamelde en verwerkte. De platen bedekken de toonbanken en wandpanelen in de winkel. “Ze slaagden erin om allerlei plastic objecten uit Antwerpen te bemachtigen, gebruikt in onder meer de huishoudens van Antwerpse gezinnen”, legt Isabel Dingle van Ace & Tate in GVA uit.
De brillenketen doet al langer inspanningen om de eigen ecologische afdruk te verkleinen, maar is nog geen duurzaam bedrijf. “We willen een motor worden voor positieve verandering en hopen op termijn de brillenindustrie duurzamer te maken”, zegt Dingle. In Duitsland werkte Ace & Tate al samen met ontwerper Boris de Beijer, die van het overgebleven brillenmateriaal merchandisingblokken maakte.
Bij de inrichting van de eerste Zwitserse vestiging maakte de keten eerder al gebruik van de diensten van Plasticiet. “De missie van het Rotterdamse bedrijf is om de plastic afvalstroom te stoppen en te gebruiken als een bouwsteen voor de toekomst. Dat komt sterk overeen met ons doel. De nieuwe Antwerpse winkel brengt onze missie naar het volgende niveau.” Ace & Tate heeft intussen meer dan vijftig winkels in tien Europese landen.