(update) Kortingen in de winkelstraat: om zowel de leegstand als het dalende aantal winkels tegen te gaan, wordt het commercieel vastgoed in de ‘solden’ gezet. Eigenaars geven kortingen tot zelfs 50% op de huurprijzen.
Minder winkels, lagere huren
De kaarten zijn stevig door elkaar geschud in de winkelstraten: de kloof tussen goed presterende winkelgebieden en zwakke locaties groeit, samen met zowel de leegstand als paradoxaal genoeg de totale winkeloppervlakte. In de steden staat er een rem op de groei, terwijl baanwinkels en retailparken goed blijven boeren.
In kleinere steden daalt het aantal winkels van retailketens zelfs. Hasselt zag het aantal ketenwinkels in de voorbije vijf jaar met 11% dalen, in Turnhout waren dat er 8,8% minder, in Roeselare en Brugge zakte hun aantal met meer dan 7%. De gevolgen laten zich voelen in de huurprijzen, zo bericht De Tijd: vastgoedeigenaars moeten forse toegevingen doen, zeker in de kleine steden en op mindere locaties. De huurprijs zou in sommige gevallen met liefst 50% naar beneden toe worden bijgesteld. Hoewel het een extreem voorbeeld is, zijn prijsdalingen van 15% volgens de krant geen uitzondering.
Alleen retailparken stabiel
In het afgelopen jaar zakten de huurprijzen “voor de beste locaties in de topwinkelstraten” met gemiddeld 7,5%, bevestigt Jones Lang LaSalle. Panden in overdekte winkelcentra tekenden bij de vastgoedmakelaar een daling van 10% op. “Alleen in de retailparken bleef de tophuurprijs stabiel”, klinkt het.
Baanwinkels en retailparken ontspringen (voorlopig) de dans, zo luidt de conclusie. De huurprijzen zijn er historisch weliswaar lager dan in de binnensteden en winkelcentra, maar blijven stabiel. Ook de leegstand slaat er minder toe: 2% van de panden bij baanwinkelinvesteerder Retail Estates staat leeg, ten opzichte van een gemiddelde van 18% in winkelcentra.