De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.
Al voor ruim 90 miljoen euro in beslag genomen
Vorig jaar controleerde de Cel Namaak alles samen 1100 handelszaken, terwijl ook webshops en sociale media gemonitord werden op verkoop van namaak. Daarbij werden in totaal 432.531 namaakgoederen in beslag genomen, goed voor een waarde van 7,78 miljoen euro. Dat brengt het totaal over de voorbije tien jaar op 90,2 miljoen euro.
Het gros van de inbeslagnames vorig jaar ‑ zo’n 350.000 stuks ‑ betrof speelgoed: van knuffels over autootjes en speelkaarten tot nachtlampjes. Eén zaak leverde in één klap honderdduizenden namaakgoederen op. Nadat de inspectiediensten bij een controle van kraampjes op de zeedijk namaakgoederen hadden gevonden, volgden ze het spoor naar bij de groothandelaar in Brussel. Daar werd een grote opslagplaats ontdekt met honderdduizenden stuks namaakspeelgoed en namaakelektronica.
Criminele netwerken
Het blijft niet alleen bij klassiekers als speelgoed, lederwaren en cosmetica: zo werden vorig jaar ook 12.000 illegale Europaletten in beslag genomen, terwijl in een depot bij de Franse grens 700 nagemaakte designstoelen en -zetels werden aangeslagen. Toen in de Antwerpse haven ook nog een container werd onderschept met meubels die gekopieerd bleken van een Frans designmerk, leidde dat tot nieuwe inbeslagnames van nog enkele duizenden namaakmeubels.
“Criminele netwerken proberen steeds dieper en fijnmaziger de gewone verkoopskanalen binnen te dringen. Door specialisatie, ervaring en efficiëntie krijgt de Economische Inspectie een steeds beter beeld van de criminele netwerken die instaan voor de productie en verkoop van namaakproducten. Die ervaring zorgt ervoor dat inbeslagnames steeds vaker gebeuren bij de ‘grote’ spelers – de producenten en distributeurs – in plaats van de kleine garnalen”, zegt bevoegd minister Kris Peeters.