Noem het zoals je wil: video e-commerce, live shopping, livestream commerce… De trend waait vanuit Azië nu snel over naar Europa. Hoe kan je zelf aan de slag met dit interessant nieuw verkoopkanaal, dat een hoge conversie garandeert?
Naadloze koopervaring
Is Europa rijp voor een doorbraak van e-commerce gebaseerd op video? In China bestaat het concept al sinds 2016 en vertegenwoordigt de live e-commerce markt omgerekend nu bijna 130 miljard euro, een groei met 210 procent tegenover vorig jaar, volgens cijfers van KPMG en Ali Research. Behoorlijk indrukwekkend dus, al kan je de Aziatische benadering niet één op één naar West-Europa kopiëren, weet expert Tino Dekkers van Nine O’Clock Somewhere: “In China is ‘streaming commerce’ gebaseerd op verticale video, geïntegreerd in apps van onder andere TaoBao. Mensen kopen via hun smartphone niet enkel producten maar schenken ook cadeautjes aan de influencer die de spullen aanprijst.”
Er is dus een groot cultureel verschil, maar toch ziet hij groot potentieel voor video e-commerce op de Europese markt. Nine O’Clock Somewhere ontwikkelde zelf een kanaal en technologie waarbij kijkers in een video producten kunnen aanklikken en kopen. Ook is het mogelijk een chat, paneldiscussie, poll of afsprakenmodule te integreren. “Er is geen platform in West-Europa dat kan wat wij kunnen.”
Van interactie naar omzet
Livestream shoppen is voor Dekkers niet alleen een technologisch snufje, maar een volwaardig kanaal waarop je een nieuwe business case kan bouwen: “Video shopping vervangt je webshop niet, maar activeert je bestaande kanalen. Je creëert shoppingmandjes die je anders niet zou hebben.” Het grote voordeel is dat je met video (potentiële) kopers veel langer op je kanalen kan doen verblijven.
“In een webshop bedraagt de gemiddelde verblijfsduur misschien twee minuten. 85% van de bezoekers is al binnen de dertig seconden weer weg. 5% tot 12% van de bezoekers zal misschien iets kopen. Onze visie is dat je je klanten een reden moet geven om langer op je kanalen te blijven en om ze frequenter te bezoeken. Cijfers uit Azië wijzen uit dat de interactietijd op het platform van de retailer een goede indicator is voor de omzet.”
De succesvolle Mayerline-case
In de Benelux lanceerde moderetailer Mayerline recent als eerste een interactief video shoppingkanaal: de klanten kunnen vanaf de eerste rij de najaarscollectie bekijken op een zeven minuten durende ‘digitale catwalk’ en meteen hun favoriete stuks uitkiezen, delen, toevoegen aan een wenslijstje, kopen vanop de catwalk of een afspraak boeken in een Mayerline-winkel om de kledij te passen. De eerste cijfers laten duidelijk zien dat ook de rijpere vrouw – de doelgroep van het modemerk – vlot aan de slag kan met videoshoppen. “De gebruikerservaring is zo goed dat er geen klachten kwamen, geen foute bestellingen, enkel positieve reacties,” zegt Dekkers.
Mayerline ziet dat het gemiddeld verblijf van shoppers veel langer is dan in een webshop. Ook de conversie is veel hoger: meer dan 60% van de bezoekers maakt een wenslijst of een winkelmandje aan. Dat stelt de retailer in staat om klanten gedurende langere tijd te blijven interesseren voor dat verlanglijstje. Bovendien capteer je als retailer interessante data: “In mode wordt je winst uiteindelijk bepaald door de verkochte artikelen, de soldenartikelen en de niet-verkochte artikelen: die zorgen samen voor je margepercentage. Met ons concept kunnen mensen al artikelen in hun wenslijst zetten zonder dat ze te koop zijn. Zo kunnen moderetailers sneller de populariteit van artikelen inschatten, wat leidt tot kleinere collecties met een beter behoud van marge.”
Gratis workshops
Hoe kan dit dan voor jouw merk werken? Video shopping is niet alleen voorbehouden aan modeartikelen. Eigenlijk is het interessant voor ieder type product of dienst, zo blijkt ook uit de successen in Azie: of het nu gaat over sport, interieur, automotive, elektronica, beauty, sieraden, vastgoed, tuinbenodigdheden…
De onwetendheid in Europa is evenwel nog groot. “Nochtans doet zo’n kanaal heel wat voor je sales en dataverrijking. Alle bezoekers worden vroegtijdig geïdentificeerd en worden via zo’n kanaal dus instant een lead.” Daarom organiseert Nine O’Clock Somewhere in samenwerking met RetailDetail gratis oriëntatieworkshops waarin retailers leren wat live shopping precies is, hoe het al sinds 2016 in Azië wordt gebruikt, en hoe je het kan inzetten voor je eigen business.
In minder dan een uur weet je of zelf een video shopping kanaal starten een interessante optie is voor jouw bedrijf. Daarna kunnen geïnteresseerde ondernemers in een vervolgworkshop de eigen businesscase maken met als resultaat een implementatieplan voor de eigen markt. Wil je te weten komen wat livestream shoppen kan betekenen voor jou als retailer? Schrijf je dan via deze link in voor een gratis lunch-webinar van Nine O’Clock Somewhere