Testaankoop heeft bij de Economische Inspectie klacht ingediend tegen Zara en Bershka omdat ze shoppers geen papieren kassabonnen meer geven. Dat vindt de consumentenorganisatie onaanvaardbaar.
Geen verplichting
In de winkels van Zara en Bershka, twee dochterbedrijven van de Spaanse modegroep Inditex, krijgen shoppers aan de kassa sinds kort geen papieren ticket meer. Een betaalbewijs ontvangen klanten na hun aankoop enkel nog digitaal, via sms, e-mail of in de app van de retailer. Nu zijn er wel meer retailers die hun klanten een digitale kassabon bezorgen, maar doorgaans drukken ze nog wel een papieren ticket af als de klant daarom vraagt. Zara en Bershka zouden de eersten zijn die dat niet meer doen.
Dat mag: in het Wetboek van Economisch Recht staat geen verplichting om een papieren kassaticket te geven bij aankoop van een product. Wat Zara en Bershka doen is dus legaal. Enkel in Wallonië zijn winkeliers en horecabedrijven verplicht om klanten de keuze te laten tussen een digitaal en een papieren betalingsbewijs. Toch vindt Testaankoop de praktijk onaanvaardbaar.
Digitale kloof
“Wij zijn van mening dat Zara en Bershka bewijsmiddelen waarop hun klanten beroep kunnen doen op ongeoorloofde wijze beperken door hen te dwingen een e-mailadres of mobiel telefoonnummer op te geven”, zegt woordvoerder Laura Clays. “Bovendien maakt dit soort praktijken de digitale kloof alleen maar groter.” De consumentenorganisatie heeft daarom klacht ingediend bij de Economische Inspectie.
Maar die wijst erop dat er geen sancties voorzien zijn voor winkels die geen papieren kasticket geven: “In het algemeen is de keuze om kassabonnen te digitaliseren een zaak van het klantenbeleid van de verkoper.” Wel krijgt Testaankoop de steun van Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne: “Consumenten hun kassaticket ontzeggen is een ernstige schending van hun rechten. Onaanvaardbaar, want consumenten moeten de keuze behouden. Het kassaticket is immers de sleutel om van een aankoop af te zien of gebruik te kunnen maken van de wettelijke garantie.” Hij gaat de FOD Economie om een analyse vragen.