Waar vind je ’s werelds meest inspirerende winkels en retailconcepten? En wat vertellen ze over de toekomst van de retail? Op het RetailDetail Congress deelt ‘captain of retail’ Jorg Snoeck zijn strafste ontdekkingen.
Gedaan met salesretail
De voorbije jaren ging RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck al op RetailHunts in Tokio, New York, Seoul, Berlijn, Dubai, Shanghai en vele andere trendsettende steden, altijd op zoek naar de meest straffe en verrassende retailideeën. Hij is overigens net terug van de voorbereidingstrip voor de Retailhunt naar Singapore in oktober.
Weg van de platgetreden paden deelt hij op het RetailDetail Congress de meest inspirerende winkels, tendensen en inzichten die hem zijn bijgebleven. Wat brengt de ‘future of shopping’? “Overleven door winkeltje te spelen, wordt heel erg moeilijk, zoals ook Esprit vandaag nog bewees. Alleen in Europa houden retailers en merken nog vast aan een echt verkoopgedreven model. Wat je op andere continenten ziet, is niet te vergelijken. De lineaire klantenreis is dood”, meent Snoeck.
Intieme connectie
Waarom? De consument is helemaal veranderd: socio-demografisch ziet de bevolking er anders uit, maar ook door de digitalisering. “De toekomst is sneller hier dan verwacht, de coronapandemie heeft een nieuw tijdperk ingeluid: de ’transition twenties’. We zien een volledig ander consumentengedrag, met andere eetpatronen, andere koopgewoontes en een ongeziene diversiteit.”
Aangezien de wereld versnipperd is, is de retailstrijd dat ook. Jorg Snoeck gelooft in wat Meta “discovery commerce” noemt: de winkel is allesbehalve dood, maar wordt een plek voor ontmoeting en ontdekking. De winkel is misschien zelfs de enige plek waar nog menselijke connectie mogelijk is. “In de winkel kunnen merken hartjes winnen, connecteren en daarna één op één in verbinding treden.”
Games zijn de grootste retailwereld
De winkel van Sephora in Dubai is bijvoorbeeld in de eerste plaats een datapunt, waar de cosmeticaretailer de klant letterlijk leert kennen en ze vervolgens zelfs naar een soort eigen metaversum doorstuurt. “De wereld van games is het grootste retailuniversum dat er is, een mondiale marktplaats waar je jongeren van over de hele wereld bereikt, en toch hoor je er nooit over. Ikea werkt in Japan samen met virtuele influencer Imma, die niet alleen in de fysieke winkel in Tokio opdook, maar verschillende rollen aanneemt – ook via gamification.”
Jorg Snoeck ziet winkels als ‘hartsverbindingsplaatsen’ in een wereld van automatisering, polarisatie en vergrijzing. “Bij Fairprice in Singapore zie je hoe zelfs supermarkten ontmoetingsplaatsen worden: de supermarkt wordt een ‘grocerant’ – supermarkt en restaurant ineen. Voor de toenemende groep ouderen – en ook jongeren – die niet zelf koken, is het mogelijk een fijn alternatief voor de eenzame afhaalmaaltijden.”
Waardevol afval
Zoals ook Melle Schellekens van The Good Roll zegt, is geëngageerd ondernemen het nieuwe normaal in ondernemen. Opnieuw nemen andere continenten daar het voortouw. Kolon Industries in Zuid-Korea produceert onder andere nylon en airbags. Daarnaast hebben ze met Kolon Sport een eigen outdoormerk, met een prachtige winkel in hartje Seoul. “Vorige winter hadden ze de volledige gelijkvloerse verdieping omgetoverd tot een museum over Antarctica en het smelten van de poolkappen.
“Het gelijkvloers is er voor ontdekking, de eigenlijke winkel is pas op -1; helemaal andersom dan we het hier zouden doen.” Voor zijn materiaaloverschotten creëerde Kolon dan weer Re:Code, waar jonge Koreanen in workshops nieuwe kleren leren maken van afvalstoffen. “Zo krijg je unieke stukken en wordt afval plots meer waard in plaats van minder.”
Op het RetailDetail Congress 2024 mag je je behalve aan hartverbindende retail ook verwachten aan keynotes van Average Rob, Jysk, Gino Van Ossel, Thrive Beer, The Good Roll en nog veel meer!