Poppetjes wel beschermd…
De bekende (veelal) gele Lego-poppetjes zijn al sinds 2000 een ‘beschermd merk’ en dat blijven ze ook. Gisteren verwierp het Europees Hof van Justitie in eerste aanleg de vraag van Best Lock, een Britse concurrent van Lego, om die bescherming ongedaan te maken.
Volgens Best Lock is de specifieke vorm van het Lego-figuurtje noodzakelijk om ze aan elkaar te koppelen. Bijgevolg is de vorm niet ‘uniek’ te noemen en kon/mocht die dus ook niet worden beschermd. Het bureau dat de merkbescherming uitschreef, verwierp het bezwaar van Best Lock, waarop die laatste naar de Europese rechter was gestapt.
Maar het Europees Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat “de kenmerken van de vorm van de betrokken figuren niet noodzakelijk zijn om een technische uitkomst te verkrijgen”. Er zijn volgens de rechter genoeg andere technische oplossingen voorhanden om poppetjes te maken en dus is de vorm van de Lego-figuurtjes ‘specifiek en uniek’ genoeg om beschermd te kunnen worden als merk. Best Lock kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak.
… maar de bouwblokjes niet
De uitspraak is alvast een opsteker voor Lego, want in een soortgelijke zaak in 2010 – toen over de welbekende blokjes – had de Deense speelgoedfabrikant nog bot gevangen.
Lego had toen geprobeerd om zijn blokjes als merk te laten erkennen om zo te voorkomen dat een andere concurrent, het Canadese Mega Brands, vergelijkbare blokjes kon (blijven) produceren. Het Hof stelde toen echter dat de bouwsteentjes geen beschermd merk kunnen zijn omdat ze een ‘louter technische functie’ hebben.