Chinezen houden Prada in houdgreep
Bij gelijkblijvende wisselkoersen zou Prada de omzet in Azië en Pacific tussen begin februari en eind april met 17% hebben zien dalen. “De voorbije maanden is de toestand in met name Macau en Hongkong er niet op verbeterd”, aldus het concern.
De terugval is het gevolg van de afkoeling van de economie, maar ook de de anti-corruptiemaatregelen in China spelen wellicht mee: het staat niet meer dat ambtenaren nog dure geschenken ontvangen om transacties te faciliteren.
Prada wil de crisis nu aanpakken door minder nieuwe winkels te openen dan aanvankelijk gepland. In plaats van een uitbreiding van het winkelpark van 603 verkooppunten met 30 eenheden, wordt nu op een nettogroei met 24 à 26 gemikt. Verder gaat Prada ook goedkopere lijnen van onder meer handtassen op de markt brengen.
Buiten Azië loopt het goed
Buiten de Aziatische markten deed Prada het wel goed. Bij constante wisselkoersen zou de omzet in Europa 10% hoger zijn uitgekomen dan in dezelfde periode van 2014. In Japan was er op dezelfde basis een toename van de verkopen met 6%, ook al was er in 2014 een positief effect van vooruitgeschoven aankopen door een geplande BTW-verhoging per 1 april. Op de Amerikaanse markt bedroeg de meerverkoop 16%, in het Midden-Oosten was er sprake van een toename met 13%.
Bovendien profiteerde Prada op dit vlak ook van de zwakte van de euro. Omgerekend naar de Europese eenheidsmunt steeg de totale omzet van het concern in het eerste kwartaal van het boekjaar dan ook met 6,5% tot 828,2 miljoen euro. Worden de wisselkoerseffecten weggestreept, dan zou er een terugval met 5,4% zijn geweest.
Financieel directeur Donatello Galli zegt een verbetering te verwachten in de tweede jaarhelft. Komt die er niet, dan volgen er wellicht uitdagende tijden, voegt hij weliswaar toe.