Groep in volle groei
“Om onze groei te bestendigen en onze klanten steeds beter te kunnen bedienen, hebben we nood aan nieuwe distributiecentra. Dankzij de financiële steun van de Europese Unie en het Waals Gewest, ter waarde van 15,37 miljoen euro, hebben we het project in Ath/Lessines kunnen verwezenlijken. We danken ook het Waalse Gewest en de IDETA intercommunale om het project mee op de kaart te zetten”, zegt Jef Colruyt, CEO van de Colruyt Group.
Het totale kostenplaatje voor de bouw van het distributiecentrum was 79 miljoen euro. Momenteel werken er al 500 mensen op de site van Ath/Lessines met uitbreidingsmogelijkheden voor 1000 werknemers in de toekomst.
Het meest duurzame distributiecentrum in België
Om zo duurzaam mogelijk te zijn, heeft men het gebouw voorzien van zonnepanelen die groene energie kunnen opwekken voor 70 gezinnen. Verder wordt er LED-verlichting gebruikt, vangt men regenwater op en doet men hetzelfde voor warmte dankzij het ventilatiesysteem.
Er is ook een bloemenveld van 32.000 vierkante meter aan de site verbonden, aangevuld met een insectenhotel. Verder gaat men nog 16.000 bomen en planten plaatsen. “We hebben ook net een vergunning voor een windmolen verkregen”, bevestigt Jef Colruyt.
Voorbeeld van logistieke technologie
Het distributiecentrum in Ath/Lessines is een mooi voorbeeld van logistieke technologie. Het gebouw, maximaal 33 meter hoog, werkt volstrekt automatisch. In de zone voor de handmatige voorbereiding van pakjes, kunnen er tot 240.000 pakjes per dag behandeld worden, wat neerkomt op 2 pakjes per seconde.
De stockageruimte en de automatische voorbereiding van pakjes kunnen 450 palletten per uur verwerken. In totaal kunnen er 30.000 palletten in de stockageruimte geplaatst worden en kunnen er zowat 250 vrachtwagens elke dag winkels gaan bevoorraden.
Colruyt heeft zowat 470 winkels in eigen beheer, maar ook nog eens 500 winkels die samenwerken met de keten. De winkelketen heeft momenteel meer dan 27.000 werknemers en haalde een omzet van 8.7 miljard euro in 2013/2014, dankzij verkoop in België, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg.