De helft van de Delhaize-filialen die nu door zelfstandige ondernemers worden uitgebaat, opent elke zondag de deuren. Dat kan een impact hebben op de concurrentieverhoudingen in de supermarktsector.
Studenten en flexi-jobbers
33 voormalige filialen van Delhaize worden intussen door zelfstandige franchisenemers uitgebaat, en daar komen er de volgende weken nog een pak bij: de retailer heeft immers al voor 70% van het winkelbestand een overnemer gevonden. Van de 33 verzelfstandigde zaken openen er al zestien voortaan elke zondag de deuren, weet De Tijd, en nog eens vier zijn van plan dat binnenkort ook te doen. Vier winkels in winkelcentra zullen openen wanneer hun winkelcentrum koopdagen op zondag organiseert.
“Negen winkels zullen niet openen op zondag, of zijn er nog niet uit”, zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver aan de krant. “Hoeveel van de nog te verzelfstandigen supermarkten zullen openen op zondag is niet duidelijk. De beslissing is aan hun nieuwe uitbater.” Dankzij zondagsopeningen kan Delhaize mogelijk klanten aantrekken van ketens die niet op zondag openen, zoals Colruyt, Aldi, Lidl en de Carrefour-hypermarkten. Dat kan zich dan vertalen in marktaandeelwinst.
Om de loonkosten op zondag te drukken doen ondernemers vaak beroep op studenten, uitzendkrachten en flexi-jobbers. De werknemers van de overgedragen filialen behouden hun loon- en arbeidsvoorwaarden: dat betekent dat ze niet gedwongen kunnen worden om op zondag te werken en dat ze voor dat zondagswerk een flinke premie opstrijken, wel drie keer het loon van een weekdag.