100 miljard zakjes per jaar
Volgens de Commissie gebruikte een Europeaan in 2010 gemiddeld bijna 200 plastic zakken per jaar (oftewel in totaal zo’n 100 miljard zakjes per jaar!), waarvan 90% van die dunne zakjes die gratis worden meegegeven door de supermarkt. Acht miljard zakjes belanden op de vuilnisbelt, eens zoveel worden achtergelaten in de natuur en komen via de waterlopen in de zee terecht. Het duurt 10 tot 30 jaar voor ze helemaal zijn afgebroken.
Het Europees Parlement gaat nu de strijd aanbinden met de zeer milieuvervuilende dunne wegwerpzakjes. De streefcijfers liggen vast, over de manier waarop ze die halen beslissen de lidstaten zelf: ofwel hanteren ze een verplichte prijs voor een zakje vanaf 2018, ofwel nemen ze andere maatregelen om het verbruik drastisch te beperken (bijvoorbeeld enkel nog herbruikbare tassen).
België (vrij) goede leerling
Met een cijfer van gemiddeld 98 zakjes per inwoner doet ons land het vrij goed. “Vooruitstrevende landen, zoals België, tonen al aan dat het betalend maken van plastic zakjes het gebruik ervan drastisch inperkt”, zegt Bart Staes, europarlementslid voor Groen. “Zo leverde een vrijwillige inspanning tussen de Belgische grote warenhuisketens al een daling op met 80% in Vlaanderen en 60% in Wallonië. In 2011 verbruikten Belgen 100 wegwerpzakjes per persoon per jaar, de helft van het Europese gemiddelde. Dit is een uitstekend voorbeeld van het principe ‘de vervuiler betaalt’.”
Volgens zijn liberale collega Philippe De Backer hebben we “alle baat bij de strengere normen die Europa de lidstaten nu oplegt. De afvalberg zal er door verkleinen en de belastingbetaler zal minder hoeven neer te tellen voor ophaling, verwerking en recyclage van de zakjes.” De Backer vraagt daarom dat ook “kledingwinkels eens nadenken hoe ze hun plastic zakken kunnen vervangen door iets anders.”