Fastfashionreus Shein heeft een vertrouwelijke aanvraag voor een beursgang ingediend. De Chinezen willen zo verder groeien, van twintig miljard euro omzet vorig jaar naar meer dan vijftig miljard in 2025.
Politiek gevoelig
Shein heeft in alle stilte nieuwe documenten ter voorbereiding van een beursgang ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder, meldt de Financial Times op basis van insiders. Zakenbanken JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Goldman Sachs moeten de Chinese modegigant allemaal adviseren bij de beursgang.
De plannen bestaan al langer, maar de Chinese webshop heeft nog veel werk voor de boeg om de goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten te krijgen. Gezien de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog zijn de Verenigde Staten extra waakzaam. Zo moet Shein bewijzen dat het geen katoen of dwangarbeid uit de omstreden Xinjiang-regio gebruikt, waar Oeigoeren verplicht aan het werk worden gezet in “heropvoedingskampen”.
Naar 58,5 miljard dollar
Ook is de Amerikaanse toezichthouder kritisch over de arbeidsomstandigheden in fabrieken van Shein. Net zoals in Europa ontsnappen heel veel pakjes van de goedkope kledingproducent in de VS bovendien aan importtaksen en douanecontroles op namaak, omdat ze door hun grote hoeveelheden maar lage waardes niet vaak worden gecontroleerd.
Uit de aanvraag blijkt dat Shein belangrijke investeerders heeft: de onderneming wordt gesteund door staatsinvesteringsfonds Mubadala uit Abu Dhabi, durfkapitaalgroep Sequoia China en private-equitygroep General Atlantic. Shein is in de VS nochtans pas voorbij gestoken als meest gedownloade retailapp door de piepjonge rivaal Temu. Volgens Goldman Sachs wordt Temu tegen 2024 goed dertig miljard euro bruto-omzet.