Delhaize maakt de cirkel rond door in zee te gaan met Wastech: larven eten voortaan de overschotten groenten en fruit van de supermarktketen op, waarna ze zelf worden verwerkt tot dierenvoer.
20 ton voedseloverschotten
Delhaize en Wastech stelden vandaag ‘From Waste to Feed’ voor, een systeem waarbij voor de eerste keer levende larven ingezet worden om voedseloverschotten te verwerken. In de toekomst zullen alle Delhaize-winkels hun voedseloverschotten, die niet meer geschikt zijn voor consumptie door mensen, gebruiken voor dierenvoeding. De larven die de overschotten opeten worden nadien namelijk zelf verwerkt tot een eiwit als supplement voor dierenvoeder.
Start-up Wastech noemt de larven een perfect alternatief voor het veelgebruikte soja, dat nog vaak een grote ecologische voetafdruk heeft. “Ons doel is om twintig ton voedseloverschotten per maand te verwerken en daar drie ton larven en dus proteïnes mee te genereren. Door de efficiëntie van ons teeltsysteem kunnen we evenveel proteïnes produceren als een sojaplantage van tien voetbalvelden groot”, vertelt Victor Poncelet van Wastech. De larven zijn dus ook een manier om de CO2-uitstoot van supermarkten te drukken.
Van de larve naar het ei
Nog beter zou zijn als de dieren die in de supermarktrekken belanden gevoerd zijn met het eigen larvensupplement. Dan zou de CO2-uitstoot van de producten stevig dalen. “Het is niet ondenkbaar dat het eiwitsupplement op een dag gevoerd wordt aan de kippen waarvan de eieren bij Delhaize verkocht worden, en dan is de cirkel mooi rond”, zegt afvalreductiemanager Tessa Deryck van Delhaize.
Vandaag gaat het nog om een proefproject met Bakker Belgium (onderdeel van Greenyard en de verspartner van Delhaize), maar na de test ziet Delhaize in dit systeem een ware ‘game changer’ voor op grote schaal. Wastech krijgt voor het project financiële steun van De Koning Boudewijn Stichting dat, via het Lions Footprint-fonds van Delhaize, 20.000 euro doneerde.