Al bijna één jaar ‘verloofd’
Bijna een jaar geleden raakte bekend dat het Britse Kingfisher zijn oog had laten vallen op Mr. Bricolage, de Franse doe-het-zelfgroep. De Britten zouden de twee grootste aandeelhouders, de ANPF (41,9% van het kapitaal) en de familie Tabur (26,3%), uitkopen tegen 15 euro per aandeel.
De Franse concurrentiewaakhond plaatste echter al snel serieuze vraagtekens bij die plannen: Kingfisher is bij onze zuiderburen namelijk al eigenaar van Castorama en Brico Dépôt. De Franse autoriteiten vreesden dat hierdoor een te dominante groep zou ontstaan die de vrije markt in gevaar zou brengen. Om het licht op groen te krijgen, moest de nieuwe combinatie zo’n 15 tot 60 winkels van de hand doen.
“Te eenzijdige toegevingen aan concurrentiewaakhond”
Blijkbaar verloopt die oefening niet naar de zin van de raad van bestuur van Mr. Bricolage: die kwam op 20 maart laatstleden samen omdat de “engagementen die Kingfisher is aangegaan zware schade berokkenen aan de belangen” van Mr. Bricolage en zijn Franse aandeelhouders.
Niet alleen zou de keten te veel vestigingen van Mr. Bricolage en Les Briconautes moeten afstoten, de groep zou ook nog eens een reeks deals met zelfstandige geaffilieerden (die onder eigen merknaam opereren) moeten opzeggen. En dat zouden er “veel meer [zijn] dan partijen hadden kunnen voorzien”, zo lieten de Fransen woensdag weten in een communiqué.
‘Madame Bricolage’ naar de rechter?
De ‘oorlogsverklaring’ vanuit Frankrijk is bij Kingfisher in slechte aarde gevallen: de Britse groep heeft officieel laten weten niet akkoord te gaan met de beslissing van de raad van bestuur van Mr. Bricolage. Hoe het nu verder moet, is onduidelijk. De notering van het Mr. Bricolage-aandeel op de beurs van Parijs is alvast opgeschort en de Britse collega’s van RetailWeek schrijven zelfs dat Kingfisher juridische stappen overweegt.
De Française Véronique Laury, die eind januari aan het hoofd kwam van Kingfisher en in de Franse media ‘Mme Bricolage’ wordt genoemd, zal zich haar start bij Kingfisher wellicht anders hebben voorgesteld. Zij is al 26 jaar actief in de sector en stond aan het hoofd van Castorama toen ze naar de moederholding in Londen werd geroepen om er topman Ian Cheshire – de architect van de Franse overnameplannen – te komen vervangen. Die had plots geen zin meer om het bedrijf de komende vijf jaar door enkele belangrijke veranderingen te loodsen…