Het was een kwartaal met hoogtes en laagtes bij Zalando: alle verkoopcijfers gingen in het rood, maar onder de streep staat toch een winststijging van 72% te blinken.
Seinen op rood
Ook de allergrootsten kampen met de post-coviddip: zo werd er op het Zalando-platform afgelopen kwartaal voor 2,4% minder verkocht dan een jaar eerder: de brutowaarde van de verkochte goederen kwam uit op 3,2 miljard euro. De groepsinkomsten daalden met 3,2% naar 2,2 miljard: zowel binnen de Duitstalige kernmarkt als daarbuiten gingen de verkopen omlaag. Het platform verwijst daarvoor naar de “lastige macro-economische situatie” en de extreem warme septembermaand die klanten ervan weerhield om al herfst- en winterkleding te kopen.
Ook andere indicatoren gingen in het rood: er waren minder actieve klanten (Zalando dreigt zo zelfs weer onder de magische grens van de vijftig miljoen actieve klanten te geraken, de teller staat nog op 50,1 miljoen), fors minder bestellingen (van 58,8 miljoen naar 54,5 miljoen) en minder bestellingen per klant. Gelukkig voor de Duitsers ging de gemiddelde bestelwaarde wel licht omhoog naar 58,9 euro.
Daar staat wel tegenover dat de aangepaste brutowinst met bijna driekwart aangroeide tot 23,2 miljoen euro. Lagere logistieke kosten speelden daarin een hoofdrol. Met de combinatie “dalende verkopen maar stijgende winst” zet Zalando de resultaten van het tweede kwartaal naadloos verder.
Vertrouwen in innovaties
Zalando bevestigt zijn winstprognose voor het volledige boekjaar (tussen 300 en 350 miljoen euro), maar schrapt wel alle vooruitzichten op omzetgroei. In plaats van een voorspelling “tussen een daling van 1% en een stijging van 4%” gaat de prognose nu enkel nog over “een daling tussen 3 en 0,5%”.
Het Duitse platform zegt ook vertrouwen te hebben in twee recente innovaties, die voor verbeterde resultaten moeten zorgen. Stories on Zalando werd in september gelanceerd en moet luxemerken aantrekken, terwijl ZEOS (een lancering in oktober) Zalando’s logistieke netwerk openstelt voor andere merken en webshops.