In Denderleeuw werden twee winkels van Delhaize vrijdagnacht beklad door een anonieme actiegroep die met “nieuwe doelwitten” dreigt. Afgelopen weekend waren er ook opnieuw stakingen in veertien supermarkten.
Klacht ingediend
Actievoerders bekladden een Delhaize-filiaal en een Proxy Delhaize in Denderleeuw met pek en verf, en gooiden ramen in. Het filiaal is één van de eerste vijftien winkels die dit najaar overgaan naar een zelfstandige ondernemer, de overnemers zijn de uitbaters van de Proxy Delhaize in dezelfde gemeente. De winkels konden zaterdagochtend wel de deuren openen en de graffiti werd intussen verwijderd.
De retailer heeft klacht ingediend. “Het personeel en de uitbaters zijn geschokt. Het gaat om crimineel gedrag en vandalisme”, zegt woordvoerder Roel Dekelver aan de VRT. In een persbericht veroordelen Unizo en Buurtsuper.be de acties: “We roepen alle partijen op om de sereniteit te laten weerkeren en rekenen erop dat ook de vakbonden deze acties ten stelligste veroordelen”, zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. De Franstalige christelijke vakbond CNE keurt dit soort acties niet goed maar wil ze ook niet veroordelen, de Vlaamse bonden doen dat wel.
“Niet te stoppen”
In een boodschap verwijten de actievoerders de franchisenemers Laure en Stijn Van Der Weeën dat ze zich “bij de overheersende partij in een sociaal klassenconflict aansluiten.” Ze dreigen ook met verdere acties: “Er zullen nieuwe doelwitten zijn en, bovenal, onze weerstand is niet te stoppen, franchisering of niet.”
In een gesprek met HLN noemt de actiegroep zich anarchistisch en extreem-links. Dat ze betrokken mensen ook privé bedreigen, noemen ze verantwoord, omdat de gezinnen van 9000 medewerkers getroffen worden: “De grens tussen privé en werk is een luxe van de bevoorrechte klasse.” Het is niet de eerste maal dat actievoerders overgaan tot vandalisme: eerder werden niet alleen Brusselse winkels beklad, maar ook de woning van CEO Xavier Piesvaux.
Zaterdag waren er opnieuw stakingsacties in veertien supermarkten van Delhaize: het ging om elf winkels in Brussel en drie in Wallonië. De supermarktketen stuurde deurwaarders om de Waalse winkels snel weer te openen. In Brussel konden die deurwaarders enkel de feiten vaststellen.