Big Bazar zegt zijn rekeningen wel nog te kunnen betalen en ziet geen reden voor bankroet. Wel geeft de Nederlandse discounter toe dat de keten “moreel” dingen niet goed deed.
Geen gevaar voor faillissement
Big Bazar bijt van zich af nadat een minstens een achttal schuldeisers het faillissement van de discountketen hebben aangevraagd. Onder andere vastgoedgroep Wereldhave en een winkeleigenaar in Goes vorderen dat faillissement omdat de huur niet meer werd betaald. Volgens het AD, dat de oprichter van Big Bazar citeert, eist Wereldhave “zo’n anderhalve ton” en de verhuurder uit Goes 22.000 euro huurachterstand.
Oprichter Kooistra maakt zich sterk dat het bedrijf die schulden wel kan betalen. De vorderingen zullen Big Bazar “niet de kop kosten”, probeert de topman in een gesprek met ANP de gemoederen te bedaren. Wel zal het aflossen wellicht wat langer duren. Ook andere leveranciers zullen langer moeten wachten. De zomer is nu eenmaal de magerste tijd van het jaar, klinkt het.
Rondje blufpoker?
De reden van Kooistra’s vergoelijking is duidelijk: steeds meer leveranciers worden ongerust en stappen ook met hun openstaande rekeningen naar een incassobureau. Dat er volgens NOS nog zeker zes andere eisers zijn, en de vorderingen zo al oplopen tot 1,8 miljoen euro, zegt de topman er immers niet bij. Kooistra roept leveranciers nu integendeel op om “mee te denken” en vraagt “rust en loyale stakeholders”.
Wel geeft de ondernemer toe dat Big Bazar de huurbetalingen voor verlieslatende winkels niet zomaar eenzijdig had mogen stopzetten. Dat was “moreel niet goed”. “Wij hadden dit heel anders moeten aanpakken. Ondertussen zijn we met veel leveranciers en verhuurders in gesprek”, zegt Kooistra. Het was – en is nog steeds – de bedoeling van Big Bazar om de huurprijzen te heronderhandelen.
Big Bazar zit in financiële moeilijkheden als gevolg van stijgende kosten en dalende omzetten. De winkelketen sluit al zeker twintig winkels in Nederland, nog eens twintig andere zijn twijfelgevallen.