Te strikte contracten en te hoge personeelskosten maken het rendabel uitbaten van een Delhaize-filiaal onmogelijk, vrezen overnamekandidaten. Ze roepen de directie op tot een constructieve dialoog.
“Onevenwichtige voorwaarden”
Vorige maand raakte bekend dat Delhaize de kandidaat-overnemers voor zijn 128 filialen een herzien contract voorlegt, dat franchisenemers strengere spelregels oplegt, onder andere over assortiment en prijszetting. Dat leidt tot ongerustheid bij enkele kandidaat-overnemers, zo blijkt: advocaten hebben in naam van een groep aangesloten ondernemers een brief verstuurd naar de directie van Delhaize, waarin ze hun bezorgdheid uiten over de “onevenwichtige voorwaarden” waarover niet te onderhandelen valt, meldt de RTBF.
Die voorwaarden zouden de marges van de zelfstandigen op een onredelijke en onevenwichtige manier verkleinen en die van Delhaize onredelijk vergroten, zegt de brief. De kandidaten stellen ook dat ze geen businessplan kunnen opstellen door een gebrek aan informatie over het nieuwe verdienmodel en ze vrezen dat “alle vormen van lokaal ondernemerschap worden geëlimineerd”.
Hoge loonkosten
Een bijzonder punt van ongerustheid vormen de loonkosten. Die vertegenwoordigen minstens 16% van de kosten in de filialen, tegenover gemiddeld 8,5% bij franchisenemers. Rekening houdend met de beloften die Delhaize heeft gedaan aan het personeel van de te verkopen winkels, is een rendabele uitbating niet mogelijk, stelt de brief. De ondertekenaars hekelen ook de druk die Delhaize zou uitoefenen op potentiële kopers om een bod uit te brengen. Ze roepen op tot “een open en constructieve discussie”. Om hoeveel ondernemers het gaat, is niet bekend.
In een reactie blijft Delhaize op de vlakte: “We hebben een business case van alle winkels bezorgd aan de 400 potentiële kopers.” Volgens de retailer kunnen die supermarkten heel goed winstgevend worden en zelfs groeien met behoud van de arbeidsvoorwaarden.
Het bedrijf ziet het project om de winkels in eigen beheer te verzelfstandigen niet in gevaar komen: “Het is zoals bij de verkoop van een huis. Bij aanvang zijn er 20 kandidaten die de woning komen bekijken, en vervolgens zijn sommigen niet meer geïnteresseerd nadat ze bij de bank langs geweest zijn, enzovoort. Het is iets dat we voorzien hadden”, zegt woordvoerder Roel Dekelver tegenover Belga.
Maandag is er een gewone ondernemingsraad gepland bij Delhaize. De vakbonden vrezen dat de directie dan een eerste lijst met filialen die in franchise gaan zal bekendmaken.