Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne belooft de voedingsprijzen met argusogen te zullen opvolgen. Als er abnormale evoluties zijn, moet de mededingingsautoriteit die gaan onderzoeken en mogelijke sancties treffen.
Prijzen bevriezen?
Dermagne zegt vastberaden te zijn iets aan de gestegen voedingsprijzen te doen en vroeg Fevia en de producenten al om zo snel mogelijk de verkoopprijzen aan te passen aan de dalende inkoopprijzen. Nu zal de minister echter ook het prijzenobservatorium opdragen de prijzen zorgvuldig te bewaken.
Vanaf nu moet het prijzenobservatorium de supermarktprijzen maandelijks monitoren en vergelijken, ook tegenover de buurlanden. Als er een abnormale evolutie te zien is, wordt dat meteen gemeld aan de Belgische Mededingingsautoriteit. Die kan er dan voor kiezen om een onderzoek te openen en desnoods maatregelen te nemen, zoals het tijdelijk bevriezen van de prijzen.
Discussie over graaiflatie
Zelfstandigenorganisatie Unizo noemt het plan evenwel verontrustend: “De minister blijft er hardnekkig van uit gaan dat iedereen in de voedingsketen – productie en distributie – zich momenteel rijk rekent, zonder oog voor de impact van de recente grondstoffen- en energiecrisis, de daaruit voortvloeiende hyperinflatie en – last but not least – de blijvende impact van de automatische loonindexering met meer dan 11%.”
De linkse partijen PS, Vooruit en PVDA willen nochtans nog verder gaan en hebben een wetsvoorstel ingediend om maximumprijzen op te leggen voor voeding, zoals in Frankrijk. Daarmee willen ze de zogenaamde “graaiflatie” aan banden leggen. Omdat het bestaan daarvan nog niet kon worden aangetoond, is er erg weinig kans dat het voorstel het zal halen.