Colruyt, Delhaize en Carrefour
Op 29 januari zal de overheid voor het eerst de scannerdata van de voedingsverkopen bij Colruyt, Delhaize en Carrefour gebruiken bij de berekening van de index van de consumptieprijzen. Minister van Economie Kris Peeters heeft zopas het akkoord bekrachtigd dat de sociale partners eerder hadden bereikt over aanpassingen aan de indexberekening, zo laat zijn kabinet weten.
Het gaat voorlopig om negen productgroepen die samen 3% van de indexkorf uitmaken: rijst, bloem, deegwaren, bakkerijproducten, volle melk, halfvolle/magere melk, kaas, eieren en suiker. Vanaf 2016 zal 24,5 % van de index op die manier worden verrekend. Met de scannerdata kan de overheid per productgroep de effectief aangerekende prijs vaststellen: foute prijswaarnemingen of verkeerde afficheringen worden zo uitgesloten.
“De nieuwe werkwijze levert een indexcijfer op dat berust op objectief, reëel en betrouwbaar bronmateriaal voor berekening van de kostprijsevolutie”, zegt de minister. Eerdere kritiek als zou het gebruik van scannerdata de index beïnvloeden bij een wijzigend consumptiegedrag, weerlegt de minister: “De directie statistiek gebruikt omzetcijfers alleen om de representativiteit van producten in eenzelfde korf te meten of om verschillende soorten producten die tot eenzelfde groep behoren te verrekenen naar één prijs. De gewichten die van toepassing zijn blijven dezelfde. Daardoor meten de scannerdata enkel de prijsevolutie, niet de wijzigingen in het koopgedrag.”
Elektrische fiets in indexkorf, mp3-speler eruit
Tegelijk is ook de samenstelling van de indexkorf gewijzigd: een aantal minder relevante producten werden geschrapt (omdat we ze nu eenmaal minder kopen) en vervangen door een aantal nieuwkomers die duidelijk in opmars zijn. Daarbij horen de almaar populairdere elektrische fiets, maar ook breiwol, hoofdtelefoons, puzzels, Playmobil, boetseerklei en zelfs enkele ‘hondendiensten’ zoals inenting tegen hondsdolheid en het inplanten van een elektronische chip.
Andere producten verdwijnen dan weer uit de korf: stof voor jurken (blijkbaar naaien we steeds minder), mp3-spelers, wifi-modems en routers, de huur van springkastelen, het afdrukken van digitale foto’s bij de fotograaf en fotokopieën.