“Dit is niet de taak van een provinciebestuur”
De lokale elektrohandelaars vrezen dat consumenten door de overheid massaal in de richting van goedkope producten en leveranciers worden gestuurd en vragen zich of het organiseren van groepsaankopen eigenlijk wel tot het normale takenpakket van een provinciebestuur behoort. Dat leert een rondvraag door persagentschap Belga.
“We hebben het nu al zo moeilijk om te concurreren tegen de grote ketens en het internet”, zegt Johan Schroeyen van EP Schroeyen in Heusden-Zolder. “Onze marges zijn miniem. We blijven nu nog overeind door service te leveren, maar als de overheid de consumenten massaal naar prijsbrekers zonder service stuurt, kunnen wij er beter mee ophouden. Het kan toch niet dat men onder het mom van energiebesparing de kleine zelfstandigen platdrukt?”
Veel zal afhangen van de voorwaarden die het provinciebestuur aan de leveranciers zal opleggen, aldus Marc Kemp van Selexion Kemp in Hasselt: “Gaat men inderdaad alleen de prijs laten meespelen, of ook kijken naar wie de plaatsing, onderhoud en herstellingen kan doen. Energiezuinige toestellen kunnen we allemaal leveren, dat is geen probleem. Het verschil wordt gemaakt met de service, maar dat kost natuurlijk iets meer.”
Jos Cuypers van Elektro Cuypers in Lommel is er iets geruster in en rekent erop dat de consument zijn gezond verstand gebruikt: “Ik denk niet dat klanten gaan meedoen met een groepsaankoop als er geen sterke service aan verbonden is. Dan geven ze liever iets meer uit bij een lokale handelaar, ook voor de energiezuinige toestellen.”
Limburg “klimaatneutraal” tegen 2050
De aangekondigde groepsaankopen van zuinige elektrische apparaten als afwasmachines, wasmachines, diepvriezers en verlichtingmaken deel uit van de campagne ‘De Stroomlijners’ die het Limburgse provinciebestuur deze week voorstelde.
Met die campagne wil de provincie het verbruik van een gemiddeld Limburgs gezin met 7,5% doen dalen tot 3.600 kilowattuur per jaar, het doorsnee verbruik van zo’n 20 jaar geleden.