Nog dit jaar zal Delhaize de eerste geïntegreerde filialen overdragen aan zelfstandige ondernemers. Gesprekken lopen met wel 400 overnamekandidaten. De retailer komt ook met bijkomende garanties en een premie voor de winkelmedewerkers.
400 kandidaat-overnemers
Dit najaar zal Delhaize de eerste geïntegreerde supermarkten overdragen aan zelfstandige franchisenemers. Dat bevestigt woordvoerder Roel Dekelver aan RetailDetail. Er zijn meer dan 400 kandidaat-overnemers voor de 128 supermarkten. Voor elke winkel is er tenminste één kandidaat en voor 90% van de supermarkten minstens twee, zegt de supermarktketen. De gesprekken met deze potentiële kandidaten gaan verder.
De berichtgeving in L’Echo, als zou Delhaize in amper zestien weken tijd alle geïntegreerde supermarkten kunnen laten overgaan naar een zelfstandige uitbater, zijn volgens Dekelver echter uit de lucht gegrepen en niet realistisch. Op basis van interne geruchten stelde de zakenkrant dat een geïntegreerde winkel op 36 uur naar het statuut van zelfstandige kan overgaan. Een filiaal dat om 20u de deuren sluit, zou dus na één dag sluiting weer kunnen openen onder een zelfstandige uitbater. De IT-afdeling zou al ’s nachts aan het werk gaan, de HR-afdeling plaatst de medewerkers over naar de CAO 32bis (die van toepassing is op franchisenemers) en intussen gaan technische ploegen aan de slag in de winkels. Dat is volgens Delhaize evenwel niet het geval: de retailer wil de tijd nemen om de juiste kandidaat te selecteren voor elke winkel.
Premie voor winkelmedewerkers
Het Toekomstplan stond maandagochtend als agendapunt op de gewone ondernemingsraad bij Delhaize, tot groot ongenoegen van de vakbonden. Die verlieten de vergadering, omdat ze vinden dat overleg over dat plan moet worden voorbehouden voor bijzondere ondernemingsraden. Ook eerder overleg bracht de sociale partners geen millimeter dichter bij elkaar.
In een persbericht bevestigt Delhaize nogmaals de belangrijkste begeleidingsmaatregelen die op de tafel liggen, zoals het behoud van alle loon- en arbeidsvoorwaarden voor winkelmedewerkers, het behoud van tijdskrediet (Delhaize zal het verschil bijpassen), en de garantie om alle 128 supermarkten open te houden tot eind 2028. Winkelmedewerkers krijgen een premie van 1.500 euro, verhoogd met 100 euro per jaar anciënniteit. Voor een voltijdse medewerker met zeventien jaar anciënniteit betekent dit dus een premie van 3200 euro.
Ook doet de retailer een verbeterd voorstel voor de ontslagpremie van medewerkers die getroffen worden door de herstructurering op het hoofdkantoor. De intentie blijft om het aantal vertrekken tot een minimum te beperken.
Onrust houdt aan
Duidelijk lijkt wel dat Delhaize zijn franchiseringsplannen gewoon kan doorzetten, zodra de opzegperiode voor de lopende cao winkelorganisatie afloopt. Enkele weken geleden kondigde ook Intermarché aan dat de eerste zestien winkels van Mestdagh op 1 juli overgaan naar zelfstandige uitbaters.
Intussen blijft het wel onrustig in een aantal winkels. Afgelopen zaterdag blokkeerden actievoerders de supermarkt in Waterloo, maar een deurwaarder maakte snel een einde aan die blokkade. Maandag bleef Delhaize Hippdroom in Antwerpen dicht. Medewerkers blokkeerden de ingang met winkelkarretjes. Een deurwaarder kwam vaststellingen doen maar kon het piket niet breken: in Antwerpen geldt niet langer een verbod op blokkades, na een eerdere uitspraak van de rechtbank.
(Dit artikel is in de loop van 26 juni bijgewerkt n.a.v. verduidelijkingen door Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver.)