Twee producenten hebben van het Amerikaanse ministerie van landbouw de toelating gekregen om kweekvlees van kip te commercialiseren. De eerste klanten zijn geen supermarkten, wel sterrenrestaurants.
Belangrijke doorbraak
Cellulair vlees uit bioreactoren komt nu echt op de markt in de Verenigde Staten: de producenten Upside Foods en Good Meat, allebei gevestigd in Californië, hebben de finale goedkeuring gekregen van het ministerie van landbouw, nadat eerder ook de Amerikaanse voedselautoriteit FDA zijn zegen had gegeven. Na Singapore is de VS pas het tweede land dat de commercialisering van vlees uit het labo goedkeurt.
De aankondiging is een belangrijke doorbraak en bijzonder groot nieuws voor de foodtechsector. Al sinds 2013, toen de Nederlander Mark Post van Mosa Meat zijn eerste kweekvleesburger aan de pers voorstelde, koestert de wereld hoge verwachtingen over vlees waarvoor geen dier hoeft te sterven. Nu een grote economie als de VS de markt opent, kan de industrie eindelijk opschalen, waardoor de kosten verder zullen dalen. De confrontatie met een brede groep consumenten zal bepalend zijn voor de verdere toekomst van deze industrie.
Nog niet in Europa
Voorlopig verschijnt het gekweekte kippenvlees nog niet in de winkelrekken bij Food Lion of Walmart: de eerste klanten zijn immers geen supermarkten, wel sterrenrestaurants. Upside Foods pakt trots uit met een bestelling van de Franse chef Dominique Crenn van driesterrenrestaurant Atelier Crenn in San Francisco, Good Meat mocht dan weer een bestelling noteren van José Andrés, die in Washington D.C. een tweesterrenrestaurant uitbaat.
In Europa moeten we nog flink wat geduld hebben: hier heeft voorlopig nog geen enkele producent een aanvraag tot goedkeuring ingediend bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, en zo’n goedkeuringsprocedure zou algauw minstens negen maanden in beslag nemen. Pionier Mosa Meat liet enkele weken geleden wel uitschijnen dat het daar stilaan klaar voor is. Het bedrijf opende in Maastricht een nieuwe productielocatie van 2760 m² voor de grootschalige productie van rundshamburgers van kweekvlees.
Kweekvlees is “echt” vlees dat wordt gecultiveerd op basis van celculturen in bioreactoren. Het eindproduct is niet alleen diervriendelijk maar ook schoon, veilig en duurzaam: de productie zou in vergelijking met de traditionele veeteelt 80% tot 90% minder broeikasgassen uitstoten, 45% minder energie verbruiken, 90% minder water en 99% minder land. De productiekost is echter nog hoog en bij een deel van het publiek is het scepticisme groot. Italië heeft bijvoorbeeld al laten weten dat het kweekvlees wil verbieden.