Het sterk verlieslatende Carrefour België moet besparen: de retailer toetst de mogelijkheden af bij de vakbonden. Een verzelfstandiging van alle filialen, zoals bij Delhaize, is niet aan de orde.
Rode cijfers
De directie van Carrefour België is in gesprek met de vakbonden om te bekijken waar er besparingen mogelijk zijn, weet De Standaard. Volgens de bonden verloopt dat overleg “op een correcte manier”. Door het harde conflict bij Delhaize zijn ze mogelijk wat toegeeflijker, al zeggen ze niet bereid te zijn te praten over een verlaging van de loon- en arbeidsvoorwaarden.
Ingrijpen is een noodzaak: in 2022 boekte Carrefour België een verlies van 61,6 miljoen euro, op een omzet van 3,9 miljard. Vooral de 83 eigen filialen van de retailer hebben het moeilijk: hun omzet daalde met 2,4% tot 1,82 miljard euro, terwijl de zelfstandige winkels met 0,7% groeiden naar 2,05 miljard.
De slechte cijfers zijn te wijten aan een combinatie van factoren, zoals de stijgende voedselprijzen, hogere loon- en energiekosten en prijsconcurrentie in een overbezette markt. Bovendien kampte de retailer gedurende maanden met lege rekken nadat een onderaannemer zijn distributiecentrum in Nijvel sloot.
Aan de beterhand
De afgelopen drie kwartalen boekte Carrefour België wel opnieuw omzetgroei, en het afgelopen kwartaal won de retailer ook marktaandeel, onder andere geholpen door de stakingen bij Delhaize. Het bedrijf lijkt dus aan de beterhand, maar dat volstaat niet om de rode cijfers weg te werken.
Vorige maand verwees CEO Geoffroy Gersdorff al naar de hoge loonkosten, vooral in de hypermarkten. Die vallen immers onder paritair comité 312, waar de hoogste loonbarema’s van de hele retailsector gelden. Toch gaf hij toen ook aan dat hij niet van plan is om alle geïntegreerde filialen aan zelfstandigen over te dragen, zoals Delhaize. De retailer zet nu vooral in op kostenbesparingen en een efficiëntere werkorganisatie in de winkels. Op groepsniveau centraliseert Carrefour zijn Europese inkoopcentrale, wat mogelijk enkele functies op het Belgische hoofdkantoor overbodig maakt.