Elke week sluiten twee krantenwinkels definitief de deuren. Al drie jaar stijgt het aantal krantenwinkels dat failliet gaat. Momenteel telt ons land nog 3.874 zelfstandige krantenwinkels, drie jaar geleden waren dat er nog 4.044. Bijna 250 onder hen zijn bovendien op zoek naar een nieuwe uitbater.
Kortom, het gaat niet goed met de krantenwinkels in ons land. Een gevolg van het monopolie van distributeur AMP en afspraken tussen uitgevers en de distributeur, zo stellen de rechtstreeks betrokkenen.
Nog maar 3.874 zelfstandige krantenwinkels
Dat de klad in de sector zit, heeft “meerdere oorzaken”, zegt Vlaams SP.A-parlementslid John Crombez. “Maar de belangrijkste blijft de organisatie van de markt en de monopolierol daarbij van distributeur AMP. We moeten deze situatie aanpakken, alvorens er nog meer zaken kopje onder gaan.”
“De minister weigert de economische inspectie aan het werk te zetten, terwijl de distributeur met zijn monopolie de krantenwinkels wurgt”, voegt zijn collega Ann Vanheste toe. Beide volksvertegenwoordigers vragen daarom dringend overleg met de sector van de dagbladhandelaars en de uitgevers, en wel nog deze maand. “Er is al genoeg tijd verloren gegaan. Met de conclusies die daaruit komen, kunnen we vanaf oktober concreet aan de slag. Krantenwinkels hebben een belangrijke rol in de samenleving, zowel economisch als sociaal. We willen ze dan ook niet zien verdwijnen.”
Tony Vervloet, secretaris van de VFP, bevestigt dat de toestand stilaan “onhoudbaar” wordt. Hij wijst ook de uitgevers met de vinger: “Wij vermoeden dat de oorzaak van de malaise te vinden is in afspraken tussen distributeur en uitgevers, die de krantenverkoop verschuiven naar abonnementen en supermarkten.”
Feitelijk monopolie
De groep Agence et Messageries de la Presse, kortweg AMP, controleert de distributie van ongeveer 90% van de kranten en tijdschriften in België en heeft dus zo goed als een monopolie. “AMP misbruikt zijn machtspositie door eenzijdig verandering door te voeren. Beslissingen waar de winkeliers de dupe van worden”, aldus Ann Vanheste. Zo verdubbelde AMP eenzijdig de transportkosten voor levering en terugname van persartikelen. Een doodsteek voor heel wat krantenhandelaars.
Ondertussen hebben verscheidene beroepsverenigingen gerechtelijke procedures ingesteld tegen AMP. Dit zowel bij de rechtbank van Koophandel als bij de Raad voor de Mededinging.