Uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij horecazaken, fietsverhuurbedrijven en interim-kantoren aan de kust blijkt dat jobstudenten een erg teleurstellende zomer achter de rug hebben. Vaak werden zij na enkele uren werk al weggestuurd, net omdat er geen werk was. Daarom herhaalt de zelfstandigenorganisatie haar pleidooi voor een systeem dat telt in “uren”in plaats van in “dagen”, want dat is “interessanter voor werkgever én jobstudent”.
Al na een uurtje of twee terug naar huis
De zomer viel in het water. Figuurlijk ook voor heel wat jobstudenten die de afgelopen twee maanden aan het werk waren aan de kust. Uit een rondvraag van NSZ bij 325 horecazaken en fietsverhuurbedrijven aan de kust blijkt dat 63 procent onder hen studenten veel vaker dan de voorgaande jaren vroeger naar huis heeft gestuurd. Vaak al na een uurtje of twee, gewoonweg omdat er geen werk was. Deze tendens wordt ook bevestigd door de interim-bureaus aan de kust. 75 procent geeft eveneens aan dat veel meer studenten veel vroeger moesten stoppen met werken dan tijdens de voorgaande zomers. Door het slechte weer waren er minder toeristen aan de kust en was er dus ook minder werk voor jobstudenten.
Nadelig voor student én werkgever
Studenten die vroeger mogen vertrekken, krijgen drie uur uitbetaald. Dat is contractueel zo bepaald, maar uiteraard willen de meeste studenten natuurlijk hele dagen werken. Dan verdienen ze meer… Maar er is meer, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Studenten die slechts een handvol uren per dag werken, krijgen toch één van hun 23 voordelige dagen afgetrokken. Ook de werkgever kan zo niet ten volle genieten van het verminderd RSZ-tarief voor de reële tewerkstelling.” En dus verliest iedereen, luidt de conclusie.
Volgens de huidige regeling voor studentenarbeid mogen studenten gedurende 23 dagen tijdens de maanden juli, augustus en september en gedurende nog eens 23 dagen tijdens de negen andere maanden (vakantieperiodes en weekends) aan een verminderd RSZ-tarief werken. Vanaf 1 januari 2012 veranderen de spelregels echter. Studenten zullen vanaf dan gedurende 50 dagen per jaar aan een verminderd RSZ-tarief kunnen werken. Toch beantwoordt dat stelsel volgens NSZ ook niet aan de bedrijfseconomische realiteit.
Liever “400 uren” dan “50 dagen”
De ondernemersorganisatie blijft dan ook pleiten voor een systeem in uren in plaats van in dagen, een systeem waarbij studenten gedurende 400 uren per jaar aan een verminderd RSZ-tarief kunnen werken. Door een dergelijk systeem kan de werkgever ten volle genieten van het verminderde RSZ-tarief voor de reële tewerkstelling. Daarmee wordt beantwoord aan de verzuchtingen van de werkgevers.
Uit onderzoek van NSZ blijkt dat liefst 95 procent van de ondernemers trouwens méér beroep zou doen op studentenarbeid wanneer de regeling uitgebreid en vereenvoudigd wordt. En het stelsel waarbij men uitgaat van uren in plaats van dagen geniet daarbij de voorkeur: liefst driekwart van de ondernemers kiest voor dit systeem.