De vakbonden willen niet meer onderhandelen in het paritair comité 202 voor de handel, zo lang ook Delhaize nog deelneemt aan de vergaderingen. De retailer zal dat paritair comité immers verlaten na de verzelfstandiging van z’n 128 filialen.
Vakbonden stappen op
Woensdag hebben de vakbonden een vergadering van het paritair comité 202 vroegtijdig verlaten, omdat aan de kant van de werkgevers ook Delhaize eraan deelnam. “We hebben bij sectorfederatie Comeos aangedrongen dat de Delhaize-vertegenwoordiger de tafel zou verlaten, maar dat werd geweigerd en dus zijn we zelf opgestapt“, bevestigt Kristel Van Damme van ACV Puls aan persagentschap Belga.
Volgens de vakbonden kan het niet dat Delhaize mee zou onderhandelen over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor een paritair comité waar ze zelf geen deel meer van zouden uitmaken na de verzelfstandiging van de 128 geïntegreerde filialen. Ook het geplande overleg op 11 mei zal op niets uitdraaien als Delhaize opnieuw mee rond de tafel zit, waarschuwen de bonden.
Sociale onrust
Het dossier Delhaize veroorzaakt grote sociale onrust in de retailsector. Vakbonden vrezen dat andere winkelketens het voorbeeld van Delhaize zullen volgen, als de retailer doorzet met z’n toekomstplan. Ze hebben daarom een stakingsaanzegging ingediend voor de gehele handelssector. Op 22 mei plant het gemeenschappelijk vakbondsfront een nationale betoging in Brussel.
Bij Delhaize zelf zijn er geen winkels meer gesloten door stakingsacties. De retailer verkreeg van de rechter een verbod op stakingspiketten in de winkels en de distributiecentra. Woensdag kwam het bedrijf met nieuwe garanties voor de werknemers van de filialen die zullen worden overgenomen door franchisenemers, waaronder de belofte dat de 128 winkels zeker open zullen blijven tot eind 2028. Maar dat beschouwen de vakbonden als een provocatie.