De tweede vergadering met de sociaal bemiddelaar, de directie en de vakbonden heeft een oplossing geen millimeter dichterbij gebracht bij Delhaize. De bonden plannen nu een actiedag voor de hele retailsector, wellicht op 10 mei.
Provocatie
De vergadering, afgelopen zaterdag, begon al met een valse noot na de publicatie van een videoboodschap waarin CEO Xavier Piesvaux nogmaals bevestigt dat franchisering voor de retailer de enige optie is en dat de betrokken medewerkers hun loon- en arbeidsvoorwaarden zullen behouden. Omdat de directeur met deze boodschap geen ruimte laat voor onderhandelen, zagen de vakbonden de video als een provocatie.
De vergadering zelf draaide volgens de bonden opnieuw uit op een dovemansgesprek. Delhaize zegt open te staan voor dialoog, maar houdt wel vast aan het plan om de 128 filialen over te dragen aan zelfstandige ondernemers. De bonden eisen echter dat de retailer dat plan opbergt en een klassieke herstructurering doorvoert – mét respect voor de wet-Renault die geldt bij collectief ontslag. Ze geloven niet dat de cao 32bis, die garandeert dat de lopende arbeidscontracten behouden blijven na een overname, voldoende zekerheid biedt.
Nationale actiedag
Ook maandagochtend stond nog een ‘gewone’ ondernemingsraad op de planning, maar die heeft zoals verwacht evenmin iets opgeleverd: het wantrouwen zit immers bijzonder diep. Dat Delhaize deurwaarders blijft sturen naar stakingspiketten, verbetert de sfeer er niet op. Zaterdagochtend bleven negen Delhaize-vestigingen dicht, maar onder andere in Aalst en Gent gingen de supermarkten weer open na de tussenkomst van een deurwaarder. Maandagochtend bleven zes supermarkten dicht: twee in Vlaanderen, twee in Brussel en twee in Wallonië.
De vakbonden willen actie blijven voeren om Delhaize te treffen en hebben beslist om een nationale actiedag voor de hele retailsector te organiseren, wellicht op 10 mei. De details van de actie liggen nog niet vast. De bonden zijn ongerust dat ook andere retailers het voorbeeld van Delhaize zouden kunnen volgen. Er was de afgelopen dagen ook sociale onrust bij Aldi en Lidl. Ikea heeft een cao opgezegd, Match voert besparingen door op het hoofdkantoor en Colruyt herstructureert Dreamland, dat verkocht wordt aan ToyChamp.