Eerste deals rond
Het principe achter Foodwe is eenvoudig: supermarkten, producenten, veilingen, restaurants of andere professionals in de voedingsindustrie kunnen hun onverkochte voedingsmiddelen, zolang die nog geschikt zijn voor menselijke consumptie, online beschikbaar maken.
Goede doelen en liefdadigheidsinstellingen die op zoek zijn naar voedingspartijen, kunnen via het platform hun belangstelling bekend maken en de goederen vervolgens ophalen, volgens het intussen welbekende P2P-principe.
In Wallonië telt Foodwe naar eigen zeggen al 150 schenkers en begunstigden en werden er al tientallen transacties gedaan, klinkt het. Ook in Vlaanderen zou de vzw al heel wat samenwerkingsakkoorden hebben met professionals in de voedingssector en andere actoren die betrokken zijn bij het verminderen van voedselverspilling.
“Elk jaar wordt wereldwijd zo’n 1,3 miljard ton voedsel verspild, dat is een derde van de jaarlijkse productie wereldwijd. Met alle voedsel dat alleen al in Europa wordt verspild, zouden 200 miljoen mensen gevoed kunnen worden”, aldus nog Foodwe.