Fevia roept beleidsmakers op om maatregelen te nemen die de competitiviteit van onze voedingsbedrijven versterkt. Die blijft immers almaar dalen, zegt de federatie van de Belgische voedingsindustrie.
“Grootste industriële sector van het land”
De voedingssector realiseerde in 2022 een recordomzet van 75,9 miljard euro. Ze blijft ook de grootste industriële investeerder in ons land, goed voor meer dan twee miljard euro investeringen in 2022. Qua werkgelegenheid doet de sector het goed en overschrijdt ze de kaap van de 100.000 jobs.
De “grootste industriële sector van ons land” heeft het echter moeilijk om rendabel te blijven. Ze realiseerde dan wel een recordomzet, maar tegelijk daalde het volume van verkochte goederen. Ook de stijgende (loon)kosten wegen op de concurrentiekracht.
Waarschuwing
Fevia stelt in haar jaarverslag vast dat de supermarkten zich sinds twee, drie jaar steeds meer in het buitenland bevoorraden. De supermarktsector wordt steeds minder Belgisch.
Voorzitter Anthony Botelberge komt dan ook met een waarschuwing: “Wanneer beleidsmakers het voor voedingsbedrijven steeds moeilijker maken om rendabel te blijven, dan brengen we de lokale verankering van de grootste industriële sector van ons land in gevaar!”.
Concrete voorstellen
De federatie stelt voor om de voorgenomen uitbreiding van de verpakkingstaks dan ook niet door te voeren. Daarnaast roept de federatie op om niet nog meer regelgeving te voorzien dan wat de Europese Unie al oplegt.
De loonkosten moeten ook dringend omlaag, vindt Fevia. De stijgende (loon)kosten doen voedingsbedrijven vooral investeren in automatisering, meent de federatie. Ten slotte vraagt ze beleidsmakers om verder te investeren in de bescherming van de sector. Eerlijke handelspraktijken zijn immers de basis van een goed en correct werkende agro-voedingsketen, klinkt het.