Na de hoopgevende daling van de voedingsinflatie in januari meet Test-Aankoop opnieuw een stijging in de cijfers. Het recordcijfer van december werd zelfs verbroken, onder andere als gevolg van de sterk gestegen groenteprijzen.
Geen ommekeer
Hoewel de algemene inflatie een daling heeft ingezet, blijven de voedingsprijzen stijgen. In januari leek het er even op dat de ommekeer werd ingezet, maar dat bleek voorbarig: in februari was de supermarkt net 19,76% duurder dan een jaar geleden. Daarmee wordt het recordcijfer van 19,67% in december 2022 verbroken.
Dat alles blijkt uit de maandelijkse prijsvergelijking door Test-Aankoop van 3.000 producten in winkels van supermarktketens Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize en Lidl. Een gemiddeld gezin met twee personen zou nu maandelijks ongeveer 512 euro uitgeven aan boodschappen, 85 euro meer dan vorig jaar.
Dure groenten
Diepvriesfrieten zijn nu 51% duurder dan in februari vorig jaar. Verder ziet de consumentenorganisatie dat vooral groenten flink duurder zijn geworden, met gemiddeld 24%. De aanvoer vanuit het zuiden van Europa stokt als gevolg van slecht weer, terwijl tuinbouwers bij ons de serres leeg lieten wegens te hoge energiekosten. De krapte leidt tot prijsstijgingen: bloemkool werd 49% duurder, komkommer 44%, ijsbergsla 33%, tomaten 28%. Ook afgeleide producten werden fors duurder: tomatenpuree ging 46% hoger, ketchup 36%.
Ook papierwaren, zuivel en eieren blijven net als de voorbije maanden de inflatie-hitparade aanvoeren. Iets bescheidener zijn de prijsstijgingen voor vlees en charcuterie (+17%), vis (+16%), fruit (+14%), dranken (+12%) en hygiëne (+11%). Test-Aankoop vraagt de overheid om een anti-inflatiemand te overwegen zoals in Frankrijk: een korf van basisproducten waarvan de prijs een bepaalde tijd wordt vastgezet.