Wie straks een winkel wil bouwen of verbouwen, moet die verplicht (rolstoel)toegankelijk maken. Het is de bedoeling dat ook kleine handelszaken zo toegankelijk worden voor wie minder mobiel is.
Net zo nodig als EPB-attest
Drempelloze ingangen, brede doorgangen en opstelruimte om vanuit een rolstoel de deur te kunnen openen: het zijn enkele ingrepen waarmee publieke gebouwen voor meer mensen toegankelijk worden, ook voor rolstoelgebruikers of ouders met kinderwagens. De Vlaamse regering wil nu zorgen dat die toegankelijkheid meer vanzelfsprekend wordt, want in de praktijk blijkt dat lang niet altijd het geval.
Openbare gebouwen horen al lang toegankelijk te zijn, maar uit een praktijktoets blijkt dat op 147 vergunningsaanvragen amper negen de toegankelijkheidsverordening juist toepasten. Meer nog: geen enkele werd uiteindelijk in de praktijk juist uitgevoerd. Niet toegankelijk dus, en in zes van die negen gevallen was dat achteraf niet eens meer zomaar te verhelpen.
Ministers Bart Somers en Zuhal Demir kondigen daarom strengere normen aan, die nog deze legislatuur in voege gaan. Binnenkort moet een geaccrediteerd verslaggever alle (ver)bouwplannen op voorhand controleren op hun toegankelijkheid. Die toegankelijkheidstoets wordt dan een noodzakelijke toevoeging om vergunningsaanvraag in te kunnen dienen, zoals vandaag al het geval is met het EPB-verslag.
Ook voor kleinere winkels
Opvallend is dat ook kleinere en andere panden verplicht toegankelijk worden: de verordening zal ook gelden voor onder andere cafés, restaurants, buurtwinkels en apotheken van minder dan 150 m². Voorheen genoten kleinere panden een uitzondering. Nieuw is bovendien dat de regels eveneens gelden voor de medewerkersruimtes van bedrijven en kantoren. Tot nu toe dienden enkel bezoekersruimtes verplicht toegankelijk te zijn.
Handelsfederatie Comeos reageert dat ze toegankelijkheid in winkels al langer belangrijk vindt en vorig jaar De Warmste Entrée oprichtte, een leidraad met tips om handelszaken toegankelijker te maken. Unizo is echter minder positief en stelt dat de normen “niet overal haalbaar” zijn. Vooral kleine panden en locaties in stads- of dorpskernen dreigen “simpelweg ongeschikt te worden om in te ondernemen”. De zelfstandigenorganisatie vraagt een pragmatische aanpak.
Meer dan rolstoelen alleen
Consumenten met een beperking pleiten er zelf ook voor verder te kijken dan de strikte norm, want de verordening houdt hoofdzakelijk rekening met rolstoelgebruikers. “Ook andere groepen van personen met een handicap (zoals blinde en slechtziende personen) hebben toegankelijkheidsnoden. Al kan je dat minder op plan vastleggen, toch bestaan hierover duidelijke Europese normen om te volgen”, zegt Reinhart Niesten van de Vlaamse adviesraad handicap aan De Morgen.
Zo is er naast fysieke toegankelijkheid nog werk aan de (web)winkel rond digitale toegankelijkheid. In de helft van de vijftien grootste webwinkels van Nederland kunnen sommige mensen met een beperking bijvoorbeeld geen bestelling plaatsen, blijkt uit recent onderzoek.