Voedingsbedrijven konden de explosief gestegen kosten pas te laat en onvoldoende doorrekenen aan hun klanten, waaronder de supermarkten. Daardoor zijn de prijzen met vertraging gestegen en zullen ze ook niet snel weer dalen.
Marges onder druk
In januari steeg de voedingsinflatie naar 15,5%, blijkt uit de nieuwste cijfers van Statbel. Volgens Fevia (de federatie van de Belgische voedingsindustrie) werden grondstoffen, energie, verpakkingen en vervoer aanzienlijk duurder. Voedingsbedrijven kregen die gestegen kosten echter te weinig en te laat doorgerekend aan de supermarkten, waardoor de marges in de voedingsketen onder druk kwamen te staan. Dat verklaart waarom de winkelprijzen van voeding en dranken de voorbije maanden met vertraging stegen: het ging om een beperkte inhaaloperatie, aldus de sectorfederatie.
Daarin komt voorlopig geen verbetering: in januari was er de historisch hoge loonindexering van 10,96%, terwijl een kwart van de voedingsbedrijven moet overstappen van een vast naar een duurder variabel energiecontract. Of en wanneer de winkelprijzen opnieuw zullen kunnen zakken, kan Fevia dan ook niet voorspellen: mogelijk blijven de prijzen van grondstoffen en energie nog voor langere tijd op een hoog niveau.
“We roepen beleidsmakers op om onze voedingsbedrijven nu vooral niet op te zadelen met nog extra kosten, zoals taksen op verpakkingen of op bepaalde voedingsproducten of door de gevolgen van de aangekondigde fiscale hervorming,” waarschuwt CEO Bart Buysse alvast.