Arbeiders buiten schot
In de ‘eenheid Tienen’ (de suikerfabriek in Tienen plus de zetel in Brussel) werken momenteel 199 bedienden en kaderleden en nog eens 124 arbeiders. Terwijl die laatsten buiten schot blijven, staat bij de bedienden en de kaderleden bijna één op de vier jobs op de helling, zo deelde de directie vanochtend mee aan het personeel.
Al in december vorig jaar startte Tiense Suikerraffinaderij een programma op om de algemene werkingskosten te verlagen en zo de verslechterende marktomstandigheden aan te pakken. “Maar sindsdien zijn de suikerprijzen continu blijven dalen” en bleken “bijkomende maatregelen” nodig om “de competitiviteit van het bedrijf te garanderen”, aldus de directie.
Suikerquota verdwijnen in 2017
Tegelijk wil Tiense Suikerraffinaderij ook al anticiperen op de EU-hervorming van het suikerregime, waartoe in 2013 beslist werd. Op 1 oktober 2017 worden de suikerquota afgeschaft en vervangen door een minimum bietprijs en een referentiesuikerprijs op de Europese markten.
“De gevolgen zijn talrijk en nu reeds voelbaar”, zegt de directie: “Een grotere blootstelling aan de wereldmarkt en aan diens volatiliteit alsook de wil van alle actoren om hun vaste kosten zo goed mogelijk te dekken door de productie te maximaliseren. Deze twee elementen liggen aan de basis van een prijzenoorlog die nu al gaande is.”
De vakbonden bij de Tiense Suikerraffinaderij reageren verrast op het nieuws: niet alleen de omvang, maar ook het tijdstip kwam onverwacht. “De suikerquota worden pas in 2017 afgeschaft. We hadden niet verwacht dat de directie al zo vroeg zou overgaan tot dergelijke drastische maatregelen”, zegt vakbondssecretaris Sofie Van Sweevelt van de liberale ACLVB. “Er waren overigens al een aantal besparingsmaatregelen doorgevoerd, maar kennelijk waren die omwille van de lage prijzen onvoldoende.”