In 2025 voert de Vlaamse regering statiegeld in voor plastic drankflessen en blikjes, die knoop heeft minister Zuhal Demir vandaag doorgehakt. Ze kiest daarbij voor een digitaal inzamelsysteem, op vraag van de producenten en de handelaars.
Elke vuilbak z’n code
Over twee jaar zal er ook op plastic drankverpakkingen (flessen tot 3 liter) en blikjes statiegeld worden betaald, maar consumenten hoeven de verpakkingen niet fysiek terug te brengen naar de winkels. Elke verpakking krijgt een code, die mensen kunnen scannen. Ook vuilbakken krijgen zo’n code. Als consumenten vervolgens de vuilbak scannen waar ze het afval in gooien (zowel thuis als onderweg), krijgen ze het geld op hun rekening gestort.
Het systeem was een voorstel van de industrie: de handelaars (vertegenwoordigd door Comeos), producenten (Fevia) en afvalverwerkers (Fost Plus) bundelden de krachten en lieten PwC de oplossing uitwerken in een haalbaarheidsstudie. Oorspronkelijk verzetten ze zich tegen de invoering, omdat het inzamelen veel extra moeite en aanpassingen zou kosten. Nu roepen ze zelfs de Waalse en Brusselse deelstaatregeringen op om ook voluit te gaan voor digitaal statiegeld.
Proefprojecten in 2023
Zuhal Demir gaat mee in het voorstel, maar houdt wel een slag om de arm. De planning om in 2025 operationeel te zijn, mag niet in het gedrang komen, bericht De Morgen. Het digitale systeem moet dus tegen dan klaar zijn én bewezen hebben beter te functioneren dan klassieke inzamelmanieren, zoals in het buitenland. In 2023 volgen daarom proefprojecten, die onder andere vragen over de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld senioren en de fraudegevoeligheid moeten beantwoorden.
De Vlaamse regering denkt momenteel aan een bedrag van 20 à 25 eurocent statiegeld per verpakking. Op termijn wordt het systeem mogelijk ook uitgebreid naar glas en drankkartons, maar dit wordt nog verder onderzocht.