Ruim 2 miljoen transacties onderzocht
In juni vorig jaar verliep al bijna 6,5% van alle transacties via een mobiel toestel, maar dat cijfer was deze zomer al gestegen tot 12% van alle online transacties. Dat meldt Ingenico Payment Services, op basis van een onderzoek van 2 miljoen transacties tussen februari en augustus van dit jaar.
Het stijgende aantal betalingen via smartphone en tablet is deels te verklaren door de veranderde gewoonten en het gewijzigde koopgedrag van de Belgische consument, deels door de technologische vooruitgang bij de handelaars.
“Vroeger werden mobiele apparaten vooral gebruikt in het weekend. Die trend maakt nu geleidelijk aan plaats voor een regelmatiger gebruik, ook tijdens de week. Bovendien zijn mobiele apparaten tegenwoordig beter beveiligd. Tegelijk zijn er ook steeds meer winkeliers die meegaan in deze ‘mobiele’ ontwikkeling en die daarvoor de nieuwste betaaltechnologieën in huis halen”, zegt Olivier Gillin van Ingenico Payment Services.
Meeste uitgaven via iPad, maar…
Om na te gaan welke toestellen en besturingssystemen het populairst zijn, bekeek Ingenico de transacties tijdens de voorbije zomersolden (maand juli) van dichterbij. De grootste ‘mobiele’ uitgevers bleken de iPad-gebruikers: de waarde van hun gemiddelde winkelmandje bedroeg 138 euro. Dan volgen uitgaven via Surface en andere Windows-tablets (113 euro), Android-tablets (106 euro), iPhone (73 euro), Android-smartphones (65 euro) en tot slot Windows Phones (48 euro).
Wat de spreiding betreft, blijkt de iPad koploper, al verliest die behoorlijk aan terrein: nu nog 48% (tegenover 65% vorig jaar). De iPhone (van 16% naar 20%) en de Android-smartphones (van 9% naar 16%) zitten dan weer in de lift. Het marktaandeel van de mobiele Windows apparaten blijft verwaarloosbaar, ondanks een lichte stijging.
Opmerkelijk detail: uit de analyse blijkt nog dat aankopen ’s ochtends vaker gebeuren met een smartphone, ’s middags meer via een gewone pc en ’s avonds meer met een tablet. Al kan je je de vraag stellen hoe lang dat onderscheid nog zal blijven bestaan, nu de diverse toestellen almaar meer naar elkaar lijken toe te groeien.