Vijf moeilijke jaren voor de boeg
Dat de Halse retailer voor zijn lopende boekjaar gaat voor een stabiele tot licht hogere nettowinst, is toch wel een verrassing. Niet alleen omdat Colruyt traditiegetrouw zeer voorzichtig is in zijn prognoses, maar ook omdat de eerstkomende jaren niet bepaald rooskleurig ogen: “We zijn vertrokken voor mogelijk vijf jaar van negatief consumentenvertrouwen, een sputterende economie en deflatie van de voedselprijzen”, aldus de topman.
Desondanks hopen ze in Halle minstens op een evenaring van de nettowinst van het voorbije boekjaar en misschien zelfs iets meer. Ter informatie: de analisten die het Colruyt-aandeel volgen, mikken op een jaarwinst exclusief eenmalige elementen van 352,6 miljoen euro.
“Albert Heijn bindt al wat in”
Uiteraard kwam tijdens de aandeelhoudersvergadering ook de concurrentie ter sprake. Te beginnen met Albert Heijn: “Er zit bij Albert Heijn duidelijk veel geld achter om hier snel te kunnen groeien. De vraag is hoe rendabel dat hele verhaal over tien jaar zal zijn, en of dat overeenstemt met hun verwachtingen.”
Volgens COO Frans Colruyt moeten de Nederlanders intussen zelfs al wat inbinden: “Het prijsverschil met Colruyt is opgelopen tot zowat 9%. Toen Albert Heijn net België betrad, was de groep maar 7 tot 8% duurder dan wij.” Die trend werd eerder ook al bevestigd door de jaarlijkse supermarktenquête van Test-Aankoop, waarin Albert Heijn een terugval kende.
“Geen tweede Delhaize”
De aandeelhouders waren ook benieuwd naar de visie van het management op de Delhaize-reorganisatie, en dan meer bepaald op de kwestie van de loonkosten. Toen Denis Knoops, CEO van Delhaize België, net voor de zomer de reorganisatie aankondigde, toonde hij een grafiek waaruit bleek dat Colruyt, na Delhaize, de hoogste loonkosten had.
Topman Jef Colruyt maakte meteen duidelijk dat Colruyt “geen tweede Delhaize” is en dat nooit zal worden. “Als we noodzakelijke, harde beslissingen moeten nemen, dan nemen we die meteen, we talmen geen tien jaar met beslissen.” En over de hoogte van de loonkosten zei hij: “We betalen ons personeel meer dan onze concurrenten, maar die investering loont op de lange termijn. We hebben hoge loonkosten, maar de omzet per medewerker is bij ons het hoogst.”