Voel, kijk en kantel!
Net als het nieuwe biljet van 5 euro bevat het nieuwe 10 euro-biljet diverse verbeterde echtheidskenmerken en heeft het een opgefrist ontwerp. In het hologram en het watermerk zijn een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie, verwerkt.
Daarnaast draagt het biljet een smaragdgroen cijfer. Wanneer het biljet wordt gekanteld, vertoont het glanzende cijfer een lichteffect dat op en neer beweegt, en verandert het van kleur: van smaragdgroen naar diepblauw. Dankzij deze en andere kenmerken is het zeer gemakkelijk om het nieuwe biljet te controleren met de “voel, kijk en kantel”-methode (zoals de ECB in een videofilmpje uitlegt).
Om ervoor te zorgen dat al wie professioneel met contant geld omgaat, meteen van bij de lancering bekend zou zijn met het uiterlijk van het nieuwe bankbiljet en de echtheidskenmerken ervan, ontvingen meer dan 3 miljoen winkels en kleine bedrijven in de hele eurozone begin juni al een folder met de nodige uitleg.
De 10 euro-bankbiljetten van de eerste serie zullen nog een tijdje naast het nieuwe biljet van de Europa-serie in omloop blijven alvorens zij later worden uitgefaseerd en uiteindelijk ophouden wettig betaalmiddel te zijn. De Nationale Bank zal dat ruim van tevoren aankondigen.
Vooral uitkijken voor 20 en 50 euro
Het aantal onderschepte valse biljetten blijft inmiddels al bij al zeer beperkt, namelijk 0,0025% van het aantal echte bankbriefjes in omloop (dat wordt voor België op zo’n 500 miljoen biljetten geschat. Tijdens de eerste zes maanden van 2014 werden er in ons land 12.472 valse biljetten onderschept, liefst 43% minder dan in de eerste helft van 2013. Met dien verstande dat natuurlijk niet elk vals biljet wordt ontdekt, laat staan uit circulatie genomen…
De twee meest vervalste coupures in België blijven deze van 20 en 50 euro. De valse 50 eurobiljetten zijn goed voor 53% van het totaal aantal valse biljetten, terwijl de valse 20 eurobiljetten 33% vertegenwoordigen. Samen maken deze twee meer dan 86% uit van alle valse biljetten uit de omloop genomen in het eerste semester van 2014, goed voor een toename van 5% tegenover het eerste semester van 2013.