Minder medische kosten
Zo’n “snoeptaks” zou ervoor kunnen zorgen dat consumenten minder snel naar dat soort producten zullen grijpen, wat zijn effect zal hebben op de gezondheidszorg. “Want met zo’n taks zouden we gezonder eten en dus zouden heel wat aandoeningen minder vaak voorkomen: hartziekten, diabetes, beroertes en sommige kankers”, zegt professor Lieven Annemans in de kranten. “Daardoor vallen de medische kosten voor die aandoeningen weg.”
De onderzoekers willen wel benadrukken dat het om een theoretisch onderzoek gaat, maar ze vragen toch aan politici om grondig na te denken over een belasting op ongezonde voeding. “Uit ons onderzoek blijkt immers dat landen die een belasting op ongezonde voeding goed voorbereiden, in hun opzet slagen.”
“Globaal preventieplan”
Finland is volgens hen het beste voorbeeld, waar zowel de industrie als de consument betrokken waren bij de opzet van de belasting en het protest dus beperkt bleef. In Finland werd ook vanaf dag één duidelijk gemaakt dat het de bedoeling was om met de belasting de kosten van de gezondheidszorg naar beneden te krijgen.
Annemans en zijn collega professor Ignaas Devisch stellen dan ook voor om de inkomsten van de taks te gebruiken om fruit en groenten goedkoper te maken. “Armere mensen kopen vaak goedkope producten en die zijn vaak minder gezond”, verklaart Annemans. “Zij zouden dus het sterkst worden getroffen door zo’n snoeptaks. Daarom moeten de inkomsten van de taks worden gebruikt voor subsidies voor groenten en fruit, en voor campagnes rond gezonde voeding op maat van de groepen die ze het hardst nodig hebben.”
“Het moet passen in een globaal preventieplan dat de bedoeling heeft om de problematiek grondig aan te pakken. Het mag dus niet dienen als symptoombestrijding door snel de taks in te voeren en met de opbrengst ervan iets helemaal anders te doen”, valt Devisch hem bij.