De naaisters in fabrieken van Shein kloppen inderdaad te lange werkdagen, geeft de Chinese fastfashionspeler toe. Shein belooft de leveranciers in kwestie te straffen en meer te investeren in de arbeidsomstandigheden.
Bezwarende documentaire
Anderhalve maand nadat een Britse televisiedocumentaire schrijnende arbeidsomstandigheden in twee fabrieken van Shein aan het licht bracht, reageert de Chinese producent van ultrasnelle mode (ietwat minder ultrasnel). Het bedrijf zegt een onafhankelijk onderzoek te hebben ingesteld naar de aantijgingen en belooft nu beterschap.
Wellicht heeft de reactie ook te maken met het feit dat de Rolling Stones hun licentieovereenkomst vorige week verbraken. Een gloednieuwe collectie als ode aan de rockband moest prompt uit de webshoprekken worden gehaald na aanzwellende kritiek op sociale media.
Dagen van 13 uren
Het klopt dat de medewerkers in de fabrieken te lange werkdagen draaien, geeft Shein nu toe. In een van de de twee fabrieken uit de reportage noteerden de inspecteurs shifts tot 13,5 uur per dag, met twee tot drie vrije dagen per maand. In de andere fabriek werkten de naaisters tot 12,5 uur per dag, zonder vaste structuur voor vrije dagen. Over andere fabrieken zegt het bedrijf niets.
Dat is in strijd met de lokale regelgeving, dus bestelt Shein naar eigen zeggen nu driekwart minder bij de toeleveranciers in kwestie. De fabrieken krijgen tot 31 december om hun werktijden aan te passen, anders volgen mogelijk verdere maatregelen. Al wijst Shein er wel fijntjes op dat de overuren “aanzienlijk minder” zouden zijn dan in de documentaire wordt beweerd, aldus The Guardian.
Volgens de documentairemakers werken de arbeiders 18 uur per dag en krijgen ze maar één dag per maand vrij. Ze zouden ook amper 4 cent per afgewerkt kledingstuk betaald krijgen. Bij fouten wordt dan nog een deel van het loon afgehouden. Die laatste aantijgingen ontkent het Chinese bedrijf: medewerkers zouden meer verdienen dan gemiddeld in de regio en ze worden volgens Shein voor elke stap in het productieproces betaald.
Steekproeven en klachtensysteem
Toch belooft de Chinese fastfashionreus vijftien miljoen dollar te investeren in het verbeteren van de omstandigheden in de toeleveringsketen. In de komende drie tot vier jaar zouden “honderden fabrieken” zo hun leven beteren. De uitgaven voor verantwoord inkopen moeten bovendien verdubbelen tot vier miljoen dollar per jaar.
Met dat budget wil Shein meer onaangekondigde steekproeven kunnen uitvoeren – in zoverre dat mogelijk is met honderden fabrieken – en meer investeren in de opleiding van leveranciers om aan de gedragscode te voldoen. Het bedrijf heeft ook een anoniem feedback- en klachtensysteem in het leven geroepen.